Reţeaua „Orfelinatul“: minore abandonate, transformate în sclave sexuale pentru ţigări şi un acoperiş deasupra capului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă persoane din Iaşi au fost trimise în judecată de DIICOT fiind acuzate că s-ar fi îmbogăţit de pe urma unor fete orfane, pe care le-au exploatat sexual. Gruparea beneficia de spijinul a două femei care, în trecut, fuseseră instituţionalizate şi al căror rol era de a racola fetele care ajungeau să se prostitueze.

Procurorii au identificat în cursul anchetei nu mai puţin de 14 victime, majoritatea minore orfane. Afacerea de trafic de carne vie a fost pusă pe picioare, în martie 2015, de către Neculai Ursache şi Gheorghiţă Alexandru Lungu, ei fiind ajutaţi şi de alţi prieteni, printre care şi un taximetrist ce transporta clienţii către locurile unde se practica prostituţia. Cătălina Mihaela Romaniuc şi Sunita Roman ar identificat fetele vulnerabile din centrele de plasament în care locuiseră în trecut, şi de a le determina pe minore să devină prostituate. Majoritatea victimelor aveau între 13 şi 17 ani, aveau un grad redus de educaţie şi, în anumite cazuri, probleme de ordin psihic.

În rechizitoriu se menţionează că unele dintre victime erau atrase în industria sexului pe bani de către traficanţi care le determinau să se îndrăgostească de ei, după care le exploatau, fiind de acord să îşi vândă trupul doar pentru a avea unde locui. Cele mai multe dintre victimele identificate de DIICOT în acest caz au povestit modalităţile prin care proxeneţii le determinau să nu plece din apartamentele în care se prostituau.

Astfel, unele dintre ele au fost bătute cu palmele şi cu pumnii, în timp ce altele arse cu ţigara pe mâini şi ameninţate cu cuţitul. Tariful impus de grupare era de 80 de lei pentru un act sexual şi ajungea până la 150 de lei pentru o oră. Exista şi un program de muncă riguros, folosindu-se un caiet de tip dictando în care numele prostituatelor erau trecute pe coloane, iar în dreptul lor se trecea suma de bani obţinută.

Anchetatorii au exemplificat situaţia unei victime care a rămas însărcinată cu unul dintre clienţi şi care a fost forţată să facă întrerupere de sarcină pentru a putea să îşi vândă trupul în continuare. În ceea ce priveşte profiturile, procurorii exemplifică povestea unei fete de doar 13 ani care a fugit din Centrul de Plasament „Ion Holban” din Iaşi crezând că va sta într-un apartament pentru a le ţine companie prostituatelor. Fata a ajuns însă să îşi vândă, la rândul ei, trupul negociind până la urmă un „salariu” de 50 de lei pe zi şi un pachet de ţigări.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite