Primul tramvai nou pe străzile din Iaşi, după 45 de ani. De ce a stârnit critici investiţia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Ovid Meyer / Facebook
FOTO: Ovid Meyer / Facebook

„Momentul istoric” anunţat de primarul Mihai Chirica a avut punctul culminant, după ce primul tramvai PESA a fost trimis pe trasee în municipiul Iaşi.

Compania de Transport Public Iaşi a pus în circulaţie primul tramvai PESA, unul dintre cele 16 tramvaie noi care au fost aşteptate de către ieşeni câteva decenii, pentru municipiu fiind cumpărate până acum doar tramvaie la mâna a doua. 

Iniţial, primele tramvaie ar fi trebuit să fie lansate în luna august, dar vatmanii au fost instruiţi timp de câteva săptămâni, iar unele peroane au fost lărgite, pentru ca mijloacele de transport în comun să poată fi folosite. 

„Pentru cetăţenii Iaşului, aceste tramvaie înseamnă în primul rând confort, siguranţă, punctualitate. Să sperăm că vom avea benzi dedicate pentru că viteza de circulaţie este mult mai mare şi silenţiozitatea este mult mai ridicată comparativ cu cele vechi. Tramvaiele au o capacitate de 2-3 ori mai mare faţă de cele vechi, consumul este mai mic având în vedere sistemul de tracţiune electrică care este de ultimă generaţie", a declarat directorul CTP Cristian Stoica.

Iaşiul nu a mai beneficiat de tramvaie noi de 45 de ani, acest lucru făcându-l pe primarul Mihai Chirica să exulte în momentul în care vagoanele au ajuns în Iaşi şi să spună că acesta este un „moment istoric”. 

Totuşi, mai multe persoane au criticat faptul că oraşul nu a fost pregătit din timp pentru folosirea tramvaielor, ceea ce a dus la o situaţie aberantă: unele peroane sunt mai înalte decât podeaua tramvaielor, iar pasageri, când urcă în mijlocul de transport în comun, de fapt coboară, iar când coboară, de fapt urcă pe peron. 

În afara tramvaielor PESA, care au început deja să sosească în oraş, municipiul Iaşi va beneficia şi de 16 tramvaie Bozankaya (contract în valoare de circa 168 de milioane de lei), 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri (contract de furnizare în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei) şi 24 de autobuze electrice de 10 metri (licitaţie cu o prevedere financiară de aproape 65 de milioane de lei).  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Comisarul-şef anchetat penal pentru că a vândut permise auto: „Procurorii au ridicat banii soacrei din batistă”

Charlie Ottley, jurnalistul care a dus faima României pe tot globul, critică dur „dezastrul clasei politice” 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite