Preșcolarii, prezenți la o campanie despre consumul de droguri. „Poveștile îi apropie pe copii de lumea reală”
0Alianța Internațională Antidrog a inițiat în premieră o campania de conștientizare și prevenire a substanțelor interzise pentru copii între cinci și 18 ani. Personajele din desene animate au un rol important.
Vârsta debutului în consumul de droguri a scăzut la 13 ani, iar unul din zece tineri cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani a încercat să fumeze canabis de-a lungul vieții, potrivit ultimului raport al Agenției Naționale Antidrog. În plus, 20% dintre tinerii români au consumat cel puțin o dată în viață cannabis. În rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii este de 9,5%.
Surprinzător, un proiect al Centrului Internaţional Antidrog a demonstrat că încă de la grădiniţă cei mici înţeleg corect mesajele antidrog prin intermediul poveştilor.
Pornind de la statisticile care prezintă o creștere a utilizării drogurilor pe fondul scăderii vârstei consumatorilor, Alianța Internațională Antidrog, în parteneriat cu grădinițe și școli de la Iași, Republica Moldova și Ucraina, a inițiat în premieră o campania de conștientizare și prevenire a substanțelor interzise pentru copii între cinci și 18 ani.
„Ne-am implicat în acest proiect cu gândul ca aceste activități, pe toate domeniile din învățământul preșcolar, să atragă atenția asupra numărului mare de consumatori de droguri. Copiii au fost foarte încântați, mai ales de aceste povești terapeutice. Ne-am inspirat din povestioare făcute de psihoterapeuți”, spune Camelia Apopei, președinta Alianței Internaționale Antidrog, filiala Iași.
„Măgărușul își pierde fericirea când mănâncă otrăvuri aduse de șarpe”
Concret, se iau mai multe animale sau personaje îndrăgite de copii, se pun într-o poveste terapeutică imaginată de psihologi școlari, se fac exerciții de rol, simboluri grafice și se transpun în exemple de zi cu zi.
De exemplu, măgărușul care își pierde fericirea atunci când „mănâncă substanțe otrăvitoare aduse de șarpe”.
„La vârsta preșcolară, poveștile sunt cele care îi apropie pe copii de lumea reală. Doar prin intermediul personajelor copiii se pot transpune și ei în poveste. Astfel, au putut recepta un mesaj foarte educativ”, subliniază Roxana Cristian, educatoare și coordonator proiecte în cadrul Grădiniței nr. 1 Iași.
În perioada următoare se vor organiza workshop-uri în care vor fi implicați profesori, educatori și părinți.
Semne pentru părinți
Multe dintre semnele specifice consumului de droguri se observă mai ales în rândul adolescenţilor care, spun specialiştii, presaţi de apartenenţa la grup sau de dorinţa de a se afirma cumva, sunt atraşi în cercuri dubioase, unde se consumă alcool, se fumează şi chiar sunt iniţiaţi în consumul drogurilor.
Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Educaţiei au lansat chiar un ghid adresat părinţilor, în cadrul proiectului naţional „Eu şi copilul meu“, în care simptomele specifice consumului de droguri sunt explicate pe larg.
Primele semne care ar trebui să-i pună pe părinţi în gardă sunt dintre cele mai „obişnuite“: absenţe, rezultate proaste la învăţătură, izolare, oboseală, tristețe. Copilul poate începe să se îmbrace neîngrijit, este ostil sau rebel.
Dacă, însă, începe să slăbească, are pe corp urme de ace, tăieturi, zgârieturi, îşi schimbă cercul de prieteni, nu mai este interesat de lucruri care altădată îi făceau plăcere, mănâncă mult mai mult sau mult mai puţin decât înainte, atunci lucrurile pot fi deja mult mai grave.
Specialiștii mai atrag atenția că o problemă foarte mare este că drogurile pot fi accesate foarte ușor