Orașul unde va fi gata primul spital regional de urgenţă din România. Care este stadiul proiectului

0
Publicat:

Unitatea medicală ar urma să aibă 850 de paturi pentru spitalizare, alte 60 pentru cazurile urgente şi aproape 20 de săli de operaţie. Acoperişul spitalului va fi dotat cu un heliport H-3.

Macheta Spitalului Regional de Urgență Iași  Sursa foto: Ministerul Sănătății
Macheta Spitalului Regional de Urgență Iași Sursa foto: Ministerul Sănătății

Spitalele regionale par a fi departe de realitate. Singurul proiect care pare promiţător este cel din capitala Moldovei. Autorizaţia de construire a fost deja emisă şi în doar o lună ar putea începe şi primele lucrări la Iaşi. Între timp, însă, celelalte două spitale mari promise, la Cluj-Napoca şi Craiova, bat în continuare pasul pe loc.

Este foarte complex proiectul tehnic, el trebuie să se desfăşoare pe perioada a maximum un an la cele trei spitale, Iaşi, Cluj şi Craiova. Cel mai avansat este Iaşi, deci primul care va intra în faza de licitaţii pentru construcţie”, spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi costă nu mai puţin de 500 de milioane de euro - jumătate din bani sunt fonduri europene, jumătate un împrumut guvernamental. Va fi gata în 2027.

Ne-am grăbit, spunem noi că în sensul bun al cuvântului, şi sperăm că în acest an, de fapt credem că în acest an vor avea loc şi primele săpături pentru fundaţia viitorului spital”, spune Mihai Chirica, primarul Iașului.

Heliport H-3 pentru elicopter Eurocopter EC-135

Unitatea medicală ar urma să aibă 850 de paturi pentru spitalizare, alte 60 pentru cazurile urgente şi aproape 20 de săli de operaţie. Spitalul Regional Iaşi va fi construit în cartierul ieşean Moara de Vânt. Acoperişul unităţii va fi dotat cu un heliport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135.

Noul spital va fi format dintr-un complex de construcţii pe şapte niveluri: subsol, parter şi cinci etaje. În subteran va fi amenajată o parcare cu două niveluri. Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa totală construită va fi de aproximativ 150.000 mp, în condiţiile în care amprenta clădirii la sol va fi de 27.340 de metri pătrați.

Actualul spital care tratează toate cazurile grave din Moldova este unul aproape improvizat, funcţionează în mai multe corpuri de clădire vechi, unele cu risc seismic şi nu asigură toate specialităţile medicale.

Spitalul Regional de Urgenţă, însă, ar putea trata sute de mii de pacienţi anual, iar toate specialităţile ar fi sub un singur acoperiş.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite