Rafila promite trei spitale regionale funcționale până în 2027

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni că proiectarea Spitalului Regional Iași se va încheia luna aceasta.

Macheta spitalului regional Iași Foto: MS
Macheta spitalului regional Iași Foto: MS

„Proiectarea se încheie, conform graficului, la sfârşitul lunii martie. Durează un an de zile proiectarea, conform reglementărilor care există pentru spitalele regionale, iar până la sfârşitul acestui an se finalizează licitaţia de construcţie şi construcţia efectivă începe probabil în a doua parte a anului 2023 şi trebuie finalizată în decurs de patru ani, până în 2027”, a explicat Rafila.

Spitalul va avea 752 de paturi pentru spitalizare continuă, grupate în șase centre.

„De asemenea, separat este unitatea de Terapie Intensivă cu 86 de paturi pentru serviciile medicale chirurgicale de mari arşi, transplant şi neonatologie. În plus, ambulatoriul de specialitate asigură 113 paturi de spitalizare de zi şi, de asemenea, pentru departamentul de primiri urgenţe. Suma totală a investiţiei, fără TVA, este de 2,4 miliarde de lei, iar termenul de finalizare este anul 2027”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cele șase centre sunt dedicate patologiei pentru cap și gât, celei toracice – 104 paturi, celei abdominale – 270 de paturi, coloanei vertebrale – 75 de paturi, medicinei interne – 128 de paturi, şi mamei şi copilului – 76 de paturi. Fiecare centru va fi util mai multor specialități medicale. „Este o grupare care sugerează de fapt şi modul de organizare în viitorul nu foarte îndepărtat a asistenţei medicale, încât flexibilizarea numărului de paturi în fiecare de secţie, în funcţie de centrul căreia aparţine, să permită să servească mai bine pacienţii”, a mai spus Rafila.

Actualul spital care tratează toate cazurile grave din Moldova este unul aproape improvizat, funcţionează în mai multe corpuri de clădire vechi, unele cu risc seismic şi nu asigură toate specialităţile medicale. Spitalul Regional de Urgenţă, însă, ar putea trata sute de mii de pacienţi anual, iar toate specialităţile ar fi sub un singur acoperiş.

Ministrul a mai spus că  proiectarea Spitalului Regional Cluj se va încheia în aprilie-mai, iar cea pentru Spitalul Regional Craiova, în noiembrie-decembrie.

„Ne dorim să avem cât mai rapid, dacă se poate exact cum a fost planificat, până la finalul lui 2027, cele trei spitale funcţionale şi, în paralel, să lucrăm şi pentru o politică de resurse umane care să asigure toate resursele umane necesare acestor spitale, pentru că altfel, în mod evident, nu facem construcţii de dragul construcţiilor, ci construcţii şi dotări medicale pentru pacienţii din România”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.

Alte 27 de obiective, cu bani din PNRR

Rafila a adăugat că luna aceasta va începe semnarea tuturor contractelor pentru cele 27 de obiective incluse în PNRR: „Mă refer la cele de asistenţă medicală spitalicească. Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente, şi lucrul ăsta este în mod evident un pas foarte mare înainte. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia. Sunt unii la care proiectul există deja, şi acolo, practic, o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti. Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate. Sigur că depinde foarte mult şi de aplicant ca să aibă succes”, a spus ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite