Preotul care vrea să îmbrace şi să încalţe în pragul iernii peste 1.000 de copii. „Haine, încălţări, dulciuri - sunt vise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/ Dan Damaschin
FOTO Facebook/ Dan Damaschin

„Fii bun de Crăciun” este îndemnul unui preot care vrea să îmbrace şi să încalţe peste o mie de copii care au intrat în iarnă desculţi şi dezbrăcaţi.

Părintele Dan Damaschin a lansat o nouă campanie umanitară înainte de intrarea în Postul Crăciunului. Preotul misionar de la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi îi îndeamnă pe români să i se alăture şi să-l ajute să îmbrace şi să încalţe peste 1.000 de copii sărmani din judeţul Iaşi.

Personajul principal al campaniei „Fii bun de Crăciun” este Mălina, o fetiţă din comuna ieşeană Dagâţa care trăieşte, alături de cei şapte fraţi ai săi, de azi pe mâine. Copiii se află numai în îngrijirea mamei, după ce tatăl i-a părăsit. Din cauza lipsurilor, familia a început iarna fără lemne şi fără provizii în cămară.

Pentru Mălina şi pentru încă 1.000 de micuţi care trăiesc în condiţii la fel de grele, părintele Dan Damaschin a lansat un apel către toţi cei care pot contribui să le ofere „un Crăciun ca lumea”. Copiii pot fi ajutaţi prin donaţii online sau prin donaţii trimise prin poştă la biserica Maternităţii „Cuza-Vodă” din Iaşi.

damaschin preot

Mai jos, mesajul integral al părintelui Dan Damaschin despre campania „Fii bun de Crăciun”:

„Hăinuţe călduţe pentru Mălina (şi încă 1.000 ca ea)

Mălina este un copil dintr-un cătun uitat de lume, cum sunt multe în România noastră europeană. Merge cu drag la grădiniţă prin noroaie mai mari ca ea şi, deşi preferă joaca cu maşinuţele, ori de câte ori este nevoie, ţine cu bucurie mătura în mânuţe, încercând să pună umărul la treburile grele din bătătură, cu care fraţii mai mari sunt demult obişnuiţi.

Bineînţeles că are un tată şi o mamă, cel puţin în actul de naştere. Problema este – şi acum încep problemele – că tatăl ,,lucrează” în străinătate, de câţiva ani prin Vest. Ce lucrează? Numai el ştie. Cert este faptul că s-a dus şi dus a fost! Şi fără bani.

Mama, o mână de om, se zbate din noapte până în noapte să hrănească şi să poarte la şcoală opt copii. În timpul ,,liber”, adică când nu hrăneşte calul şi vaca sau crapă lemnele, mai ceva ca un bărbat, pune mâna pe ciocan, pe lut, pe o grindă şi uite aşa, a reuşit să-şi ridice un acoperiş deasupra capului. Cu ce bani? Ştie Dumnezeu!

Primăvara, vara şi chiar toamna, … toate bune şi frumoase. Mai desculţă, mai o acritură din copaci, mai o buruiană de prin grădină şi o cană cu lapte şi a trecut ziua.

Greul cel mare vine IARNA. Lemnele de foc sunt mai scumpe decât aurul, de mâncare pe la ei, la capătul pământului, nu te poţi apropia, de parcă ar fi fabricată pe lună. Ştiţi dumneavoastră: transport, energie, taxe şi impozite. Haine, încălţări, dulciuri … astea sunt vise, oameni buni! Şi te mai miri de ce bieţii copii abandonează şcoala sau cum fac aripi dau bir cu fugiţii şi se pierd în lume ca cerşetori sau infractori.

damaschin preot

Acum că povestea a fost spusă, ca să nu fiu întrebat ,,şi ce-i cu asta?” îndrăznesc să trec la subiect: dacă tot intrăm în Postul Crăciunului şi fiecare din noi va voi să facă un bine, nu s-ar cădea, oare, ca şi Mălina să aibă un Crăciun ca lumea?

Doar un semn şi noi ne apucăm de treabă! Aşa cum ni-i obiceiul.

Fiecare face ce poate. Fie comandăm un brad mai hâd, fie renunţăm la steluţa puţin cam de „tristă amintire”, fie alcătuim un meniu mai „slim”, cu mai puţini caltaboşi şi cârnaţi şi vom avea surpriza să ne trezim cu ceva bănuţi în plus, cât să ne ajungă pentru o geacă, un pantalon şi nişte ghetuţe călduţe pentru Mălina. Şi ceva de spălat, de pus pe masă, în vatră.

Cum spuneam, un Crăciun ca lumea.

Regulamentul Donatorilor:

1. Alegeţi unul sau mai mulţi copii din lista ataşată, în link-ul de la sfârşitul postării;

2. Ne comunicaţi alegerea făcută, în privat, pe messenger, telefon, mail sau la rubrica comentarii, iar noi vă trecem cât de repede în dreptul copilului ales.

3. Aveţi trei posibilităţi pentru a ajuta copilaşii:

A) Trimiteţi în Contul Asociaţiei ataşat la sfârşitul postării, prin paypall pr.dandamaschin@yahoo.com, prin moneygram, western sau orice altă modalitate de transfer ( pe numele Damaschin Ana), sau direct la cutia milei, suma necesară împlinirii visului unui copil - 205 lei (aproximativ) şi ne ocupăm noi de tot.

B) Pregătiţi un pachet cu geaca şi ghetele noi (pot fi şi purtate dar să fie de cea mai bună calitate), iar dacă mai doriţi să adăugaţi ceva pe lângă, nu se vor supăra şi le trimiteţi pe adresa nastră: Iaşi, str. Cuza-Vodă nr. 34 la Biserica Maternităţii Cuza-Vodă (scrieţi pe colet numele copilului ales, precum şi codul de referinţă, pentru a fi mai uşor de gestionat, dar nu uitaţi şi de telefonul dumneavoastră pentru confirmare); cei 50 lei pentru alimente şi igienă nu sunt obligatorii, dar necesari.

C) În cazul în care nu vă încadraţi în ,,Top cei mai bogaţi oameni de pe planetă”, faceţi un rezumat la ceea ce am scris până acum şi trimiteţi un pachet cu ceea ce consideraţi dumneavoastră de cuviinţă; un copil din multele mii care ne bat de obicei la uşă, se va bucura de darul de suflet.

Regulamentul Proiectului:

1. Fiecare Înger Păzitor ar trebui să aleagă repejor un copil şi, la fel de repede, să trimită banii. Până când? N-aţi trimis deja?

2.Vom comanda în cel mai scurt timp 1.000 de geci, 1.000 de pantaloni şi şosete şi, bineînţeles, 1.000 de perechi de ghete de piele, de foarte bună calitate, la cel mai mic preţ de pe piaţă.

3. Vom comanda, mai spre Crăciun, 1.000 de pachete cu alimente proaspete, articole de igienă şi de curăţenie pentru copii.

4. Ar fi minunat ca până pe 10 Decembrie să reuşim să umplem magazia noastră cu cele 1.000 de cutii cu geacă, pantaloni, ciorăpei şi ghete, având inscripţionat numele copilului ajutat.

5. Avem şi o surpriză!

Pe data de 10 DECEMBRIE, în cadrul Spectabolului Caritabil «Naşterea Domnului – bucuria tuturor», organizăm o TOMBOLĂ live pe Facebook, unde 10 Îngeri Păzitori, vor fi premiaţi cu icoane pe sticlă pictate de copiii Bisericii noastre şi Sfinte Scripturi, un modest simbol al preţuirii noastre pentru jertfelnicia dovedită! La această tombola vor putea participa inclusiv şi cei din urmă donatori de la spectacol.

LINK LISTA CU COPII:

Cont: Banca Transilvania

Cod SWIFT: BTRLRO 22

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (Lei)

RO49BTRLEURCRT00W8759401 (Euro)

RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)

Domnul să vă răsplătească bunătatea şi … spor la treabă!”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite