Prăbuşirea cu zgomot a baronului care a ţinut Moldova în şah 12 ani. Câte voturi a mai primit la Iaşi Gheorghe Nichita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, rămas fără funcţie după ce a fost arestat preventiv în cadrul unei anchete întreprinse de DNA, a candidat la Camera Deputaţilor din partea Partidului România Unită, dar a obţinut un scor dezastruos.

Fostul baron PSD, care a condus Primăria Iaşi între 2003 şi 2015, n-a reuşit să obţină un loc în cadrul viitorului Parlament al României. Gheorghe Nichita a anunţat în luna octombrie că s-a înscris în Partidul România Unită (PRU) şi că va candida la alegerile parlamentare pentru un loc în Camera Deputaţilor.

Rezultatele oficiale comunicate de Biroul Electoral Central, la numărarea a peste 99% dintre voturi, arată că Nichita, aflat pe primul loc pe lista PRU în judeţul Iaşi, a obţinut doar 3.655 de voturi în municipiul Iaşi, oraş pe care l-a condus cu mână de fier timp de 12 ani.

În vârful carierei sale politice, a fost vicepreşedinte PSD la nivel naţional şi cel mai important reprezentant al partidului de guvernământ din zona Moldovei. În ciuda numelui fostului primar care ar fi trebuit să acţioneze, teoretic, ca o locomotivă electorală, PRU a obţinut doar 2,93% dintre voturile valabil exprimate în judeţul Iaşi, cu doar 0,15% mai mult decât media naţională.

Comparativ, la ultimele alegeri, cele din 2012, în cadrul cărora a fost reales primar din partea PSD, Gheorghe Nichita a adunat în municipiul Iaşi 70.463 de voturi.

Pe data de 1 mai 2015, Gheorghe Nichita a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după mai mult de şapte ore de audieri, fiind suspectat de abuz în serviciu. Primarul în funcţie a fost ulterior plasat în arest la domiciliu, vreme de mai multe luni, pentru abuz în serviciu. Procurorii au adunat probe potrivit cărora baronul PSD şi-a subordonat în interes personal Poliţia Locală pentru a-şi urmări şi hărţui fosta amantă.

La sfârşitul anului 2015, Nichita a fost pus sub acuzare în alt dosar penal, privind luarea de mită într-un contract de interes public încheiat de Primăria Iaşi cu firmele omului de afaceri mul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, acţionar principal al UTI Grup.

În ambele dosare, Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată. Procesul pentru luarea de mită se judecă la Bucureşti, iar cel pentru abuz în serviciu la Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite