Povestea infractorului periculos care a măturat pe jos cu Justiţia de la noi

0
0
Din cauza lipsei de probe, magistraţii nu au reuşit, timp de trei ani, să aresteze un infractor periculos. Foto: ADEVARUL
Din cauza lipsei de probe, magistraţii nu au reuşit, timp de trei ani, să aresteze un infractor periculos. Foto: ADEVARUL

Unul dintre cei mai periculoşi infractori din Iaşi a stat în libertate mai bine de trei ani pentru că procurorii nu au reuşit să adune destule probe împotriva sa într-un caz de viol urmat de moartea victimei. Au fost destule probe abia după ce ieşeanul a comis încă o faptă şi a violat o tânără mamă, de faţă cu copiii mici ai acesteia.

Isprava violatorului Constantin Fotea este desprinsă parcă din manualele de practică judiciară ale criminaliştilor. În vârstă de 33 de ani, ieşeanul a reuşit să profite de lacunele legislative din codul de procedură penală din ţara noastră şi a fugit timp de trei ani de justiţie.

Totul a început în vara anului 2009, atunci când după o băută crâncenă Constantin Fotea a decis să intre peste o bătrână din sat şi să o violeze. În urma contactului sexual, descris de procurori ca fiind de o cruzime ieşită din comun, victima de 81 de ani a decedat.

A urmat o anchetă a procurorilor în care, culmea, Constantin Fotea a fost suspectul numărul unu din prima zi a investigaţiei. Asta pentru că în locuinţa victimei a fost găsită o urmă de pantof ce se potrivea cu cea a lui Fotea. Infractorul a negat cu vehemenţă orice implicare. A urmat un test poligraf pe care bărbatul l-a picat. Nu era însă de ajuns pentru o reţinere şi o propunere de arestare. Niciun judecător nu ar fi fost de acord să emită un mandat de arestare doar în baza acelor probe.

Cea mai grea lovitură pentru procurori a fost cea a probele biologice prelevate din casa victimei şi de pe trupul acestei. Din casa acesteia au fost prelevate probe ADN care însă nu aparţineau suspectului. De asemenea, cel mai probabil, Constantin Fotea a folosit mănuşi atunci când a produs fapta, întrucât nicio amprentă de a sa nu a putut fi găsită la faţa locului. Probabil intenţionat, bărbatul nici nu a ejaculat în urma contactului sexual, aşa că nici probele sale biologice nu au putut fi găsite pe trupul victimei.

Procurorul de caz a avut o suspiciune că Fotea ar putea fi autorul aşa că a decis ca acesta să nu părăsească localitatea. Extrem de abil, suspectul a început atunci să se comporte ca un adevărat model în societate. Mergea de câte ori era chemat la Poliţie, ba chiar s-a oferit să-i ajute pe anchetatori în elucidarea misterului violului urmat de moartea victimei. În realitate, Constantin Fotea i-a pus pe o pistă greşită dând de înţeles că autorul ar fi un prieten de-al său care tocmai decedase.

A doua lovitură: viol de faţă cu copiii

Anii au trecut iar procurorii tot nu au reuşit să dezlege iţele cazului. Trei anchetatori au lucrat pe rând la dosar, în final acesta fiind preluat chiar de şefa Parchetului de pe lângă Tribunal, Carmina Pascal.

A fost nevoie de o nouă faptă abominabilă de viol pentru ca Fotea să fie băgat după gratii. S-a întâmplat recent, în jurul Sărbătorilor de Iarnă. Atunci, Constantin Fotea şi-a pus o cagulă pe faţă şi mănuşi şi a năvălit peste o săteancă de aproximativ 30 de ani. A lovit-o cu sălbăticie şi i-a cerut toţi banii din casă. Totul s-a întâmplat de faţă cu cei doi copii mici ai victimei.

În final, Constantin Fotea a obligat-o pe victimă să-i facă sex oral de faţă cu micuţii. Tot planul său s-a năruit atunci când a cerut un pahar cu suc. Când a băut din pahar şi-a ridicat fără să-şi dea seama cagula. În acel moment victima l-a văzut şi l-a recunoscut.

Plângerea celei de-a doua victime a fost îndeajuns pentru ca procurorii să-l poate băga după gratii pe Constantin Fotea. În timpul audierilor, acesta a recunoscut şi comiterea faptei din 2009.

El a fost trimis zilele trecute în judecată. În acest dosar au fost audiaţi nu mai puţin de 45 de martori. Fotea va fi judecat pentru viol urmat de moartea victimei, viol, tâlhărie şi violare de domiciliu. Riscă să-şi petreacă mare parte din restul vieţii în închisoare.

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri