Povestea impresionantă a elevei cu 10 la Bac, copil de stranier din Paşcani: „Am stat cu bunica, mama era mai mult în Italia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teona Alexandra Ţehaniuc, singura elevă din Iaşi cu media 10 la examenul de Bacalaureat din afara municipiului reşedinţă de judeţ, a povestit pentru „Adevărul“ cum a reuşit să obţină o asemenea performanţă.

Teona, şefă de promoţie la Colegiul Tehnic „Unirea“ din Paşcani, vrea să devină medic stomatolog, iar acum a reluat pregătirea pentru admiterea la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa“ din Iaşi. Aceasta a povestit pentru „Adevărul“ cum a apărut această pasiune:

„De mică am fost atrasă de acest domeniu. Părinţii mei mergeau des la stomatolog, iar medicul lor mă lăsa să mă joc cu materiale din cabinet şi am prins drag de meseria asta. Vreau să dau la Iaşi pentru că este foarte aproape de casă, eu fiind din Paşcani. Chiriile sunt mai ieftine, nu ar fi la fel de costisitor ca la Bucureşti sau la Cluj “. 

Copila din Paşcani nu regretă că nu a studiat la un liceu de top din Iaşi. „M-am gândit de foarte multe ori cum ar fi fost dacă aş fi studiat în altă parte decât Paşcani, dar mi-am dat seama că toate lucrurile în lumea asta se întâmplă cu un scop. Spre exemplu, dacă nu eram la Colegiul «Unirea» nu mi-aş fi întâlnit colegii pe care îi am acum, profesorii de care m-am ataşt foarte tare. Cu siguranţă şi faptul că am rămas la «Unirea» a însemnat ceva pentru mine şi nu e întâmplător“, este de părere tânăra.

A urmat la profilul „Ştiinţe ale naturii – intensiv engleză” şi a terminat liceul cu media 9.70: „Profilul meu mi s-a părut cel mai echilibrat. Adică făceam toate materiile, şi chimie şi biologie până în a XII-a. Era şi intensiv engleză şi, pentru că în place foarte mult, am zis că asta vreau să fac“. 

Performanţa Teonei este cu atât mai importantă cu cât fata a locuit, în timpul liceului, cu bunica, mama fiind plecată la muncă în Italia. „Am stat cu bunica, mama a venit acasă, dar era mai mult plecată în Italia. Distanţa faţă de mama nu am simţit-o aşa de puternic, pentru că, acum, cu toată tehnologia asta putem să ne vedem şi să vorbim în fiecare zi. Mama nu se aştepta la rezultatul meu, a rămas foarte surprinsă, fiindcă ştia că nu am învăţat foarte mult pentru Bac şi m-am axat foarte mult pe admitere. Nu m-a crezut. A trebuit să verifice listele de vreo trei ori“, a povestit Teona. 

Sfat ei pentru viitorii absolvenţi: „Să nu se streseze foarte tare, pentru că este un examen foarte uşor în comparaţie cu ce urmează după. Să aibă timp şi să se recreeze, să se distreze, fiindcă este ultimul an alături de colegii lor şi cred că o să le pară rău dacă nu petrec timp împreună. Este important să înveţe din timp şi structurat. Să-şi facă un plan şi să înveţe structurat. Asta e cheia“. 

Pe viitor nu se vede locuind în afara ţării: „M-aş vedea studiind în afară. Nu e exclus să plec pentru nişte stagii în străinătate, dar mă văd locuind în România şi făcându-mi o familie aici. Cred că nicăieri nu te simţi mai bine decât în ţara ta. Chiar dacă aici salariile sunt mai proaste şi condiţiile sunt mai rele, parcă eşti mai legat de cei cu care împarţi aceeaşi limbă.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite