Pogromul de la Iași, de la finele lui iunie 1941, comemorat în Marșul Vieții. Peste 13.000 de evrei au fost atunci uciși VIDEO

0
Publicat:

În perioada 25-30 iunie 2023 va fi organizată o nouă ediție a Marșului Vieții pentru comemorarea a 82 de ani de la Pogromul de la Iași. Printr-un ordin dat de Antonescu, peste 13.000 evrei au fost uciși.

Pogrom de la Iași 1941 SURSĂ wikipedia.org
Pogrom de la Iași 1941 SURSĂ wikipedia.org

Acest eveniment va fi susținut de către Primăria Municipiului Iaşi, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman din Israel, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România.

Cum va fi marcat acest moment

Cu această ocazie, capitala Moldovei va primi vizita unui grup de membri de familie ai victimelor și supraviețuitorilor Pogromului de la Iași, personalități israeliene din sfera militară, academică și culturală, dar și o serie de artiști din Statul Israel, care vor prezenta publicului ieșean o expoziție de pictură. Această expoziție va fi dedicată memoriei victimelor Pogromului și va fi coordonată de Bella Rosenbaum și va putea fi vizitată în perioada 26 – 30 iunie 2023 la Palatul Culturii.

Pe 29 iunie 2023, în Cimitirul Evreiesc va avea loc Marșul Vieții, manifestare care își propune să fie un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreiești în dezvoltarea Iaşului. Ieșenii care doresc să participe la Marșul Vieții sunt așteptați la ora 8:00 la Centrul de Cartier Păcurari, pe șoseaua Păcurari nr. 34, de unde se va pleca în marș până la Cimitirul Evreiesc, aleea Cimitirul Evreiesc nr. 2.

Programul oficial al comemorărilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 9:00.

De menționat este că Iaşiul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât în dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor. Astfel, primul teatru idiș din lume, „Pomul verde”, a funcționat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului, a medicinei, a știinţelor şi a patrimoniului arhitectural, fiind un oraș special pentru membrii comunității evreiești din România și Israel.

Persoanele care doresc să participe la aceste manifestări sunt invitate să urmărească programul lor, pentru a comemora 82 de ani de la Pogromul de la Iași. 

Pogromul de la Iași, momentul în care au fost uciși peste 10.000 de evrei

Progromul de la Iași a avut loc în perioada 27 - 30 iunie 1941. Acesta a fost unul dintre cele mai violente acțiuni din istoria evreilor din România, fiind inițiat de către generalul Ion Antonescu, împotriva locuitorilor de etnie evreiască din orașul Iași.

Conform datelor prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei. 

Conform unui recensământ al populației realizat în anul 1930, Iașiul avea o populație de 102.872 locuitori. În acea perioadă, aici locuiau aproximativ 45.000 de evrei.

Pogromul de la Iași a fost planificat de aceleași organe care au planificat și lichidarea evreilor în Basarabia și Bucovina, în cadrul planurilor regimului Antonescu de purificare etnică, sub numele de cod „Curățirea terenului". 

La 22 iunie 1941 se declanşează Operaţiunea Barbarossa, ofensiva româno-germană împotriva URSS. Iaşiul devine un important nod feroviar pentru transportul trupelor pe front. 

Bombardamentele sovietice asupra oraşului nu au făcut pagube însemnate, însă au declanşat zvonuri cu privire la ajutorul pe care evreii ieşeni îl oferă sovieticilor.

Pe 22 iunie 1941, în prima zi de război, în Iaşi încep să apară afişe ce instigau la pogrom. Evreii erau învinuiţi că îi ghidează pe piloţii sovietici să bombardeze obiective din oraş. 

La 27 iunie 1941, Ion Antonescu a ordonat comandantului garnizoanei Iaşi, colonelul Lupu, evacuarea evreilor din oraş. În noaptea de 28/29 iunie armata, poliţia şi jandarmeria împreună cu soldaţi germani şi civili au început arestările şi execuţiile evreilor.

La 27 iunie 1941, conducerea administrativă a orașului, prefectul județului Iași, colonelul Dumitru Captaru, comandantul garnizoanei, colonelul Constantin Lupu, chestorul poliției, colonelul Constantin Chirilovici și inspectorii Siguranței Statului Emil Gioseanu și Matei Cosma au ordonat percheziții în locuințele evreilor.

În după amiaza zilei de vineri, 27 iunie 1941, la cinci zile după intrarea României în război, Ion Antonescu a telefonat colonelului Constantin Lupu și i-a ordonat „Să curețe Iașiul de evrei”.

Acțiunea urma să fie mascată ca făcând parte din ordinul anterior al conducatorului: „Evacuarea tuturor evreilor, între 18 și 60 de ani, din zona cuprinsă între Siret și Prut"

În 29 iunie 1941 au fost strânşi în curtea Chesturii Poliţiei din Iaşi câteva mii de evrei asupra cărora s-a deschis focul. 

Pe 30 iunie 1941, în zori, au plecat din Iaşi două trenuri cu vagoane de transport animale în care au fost înghesuiţi evrei.

Trenul Iaşi - Călăraşi a avut 33 de vagoane în care au fost înghesuiţi peste 2.400 de persoane. Drumul a durat 6 zile şi s-a oprit în mai multe locuri pentru a debarca trupurile celor morţi: Târgu-Frumos, Mirceşti, Săbăoani, Roman, Mărăşeşti, Inoteşti. Doar 1.011 persoane au ajuns în viaţă la Călălaşi.

Trenul Iaşi - Podul Iloaiei a parcurs cei 20 de km în 8 ore. Cei aproximativ 1.900 de evrei au fost îmbarcaţi în 18 vagoane. Doar 706 au supravieţuit drumului.

Peste 13.000 de evrei şi-au pierdut viaţa la Iaşi în vara anului 1941. 

„Zilele sufocante din iunie 1941, teama care plutea în aer, sângele de pe străzi și din curtea Chesturii, aerul irespirabil din vagoanele Trenurilor morții, durerea despărțirii de familie, de prieteni au rămas în amintirea celor care au supraviețuit, a celor care au trăit evenimentele tragice din timpul Pogromului. Amintirea lor însă, ar trebui să rămână în memoria colectivă, a noastră, a tuturor, pentru că uitarea nu șterge greșelile trecutului. Doar le acoperă“, spun realizatorii dosarului „Pogromul de la Iași - MEMORIA locurilor” este un proiect realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite