PNL şi PMP cer demisia primarului Iaşului, Gheorghe Nichita, care ar fi creat un „sistem mafiot” în oraş

0
0

Filialele ieşene ale PNL şi PMP cer demisia primarului din Iaşi, Gheorghe Nichita, liderul liberalilor ieşeni, Cristian Adomniţei, susţinând că edilul PSD ar fi folosit instituţii de forţă în interes personal, "implicând şi clanuri interlope", şi ar fi creat un "sistem mafiot" în oraş, transmite Mediafax.

Preşedintele PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat, duminică, după şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al liberalilor, că Gheorghe Nichita ar trebui să îşi dea demisia din funcţia de primar, în urma scandalului în care a fost implicat. "Facem apel să-şi dea demisia din funcţia de primar. Să nu expună oraşul la încă un an şi trei luni de chin şi să-l lase să respire. I se cere să facă singurul gest de onoare rămas, alături de toţi cei care au făcut parte din sistemul mafiot pe care l-a condus. Problema nu este Nichita doar, ci un întreg sistem mafiot", a declarat Cristian Adomniţei, pentru sursa citată.

El a spus că Poliţia Locală, pe care primarul Iaşiului ar fi folosit-o pentru a urmări o persoană din oraş, nu este firma sa privată şi că se dovedeşte că "întreg Iaşiul a fost sechestrat de sistemul mafiot patronat de Nichita".

”Acum vedem sistemul amfiot”

"Acum vedem sistemul mafiot creat de PSD şi de Nichita în Iaşi. Au folosit instituţii de forţă, precum Poliţia Locală, şi au recurs la acţiuni de şantaj şi intimidare, implicând şi clanuri interlope. Aflăm acum despre colaborarea primarului Nichita cu clanul Corduneanu. Fiecare zi din mandatul său este un chin pentru Iaşi. Să nu mai expună Iaşiul la acest chin şi să-şi dea demisia, împreună cu cei care au făcut parte din acest sistem mafiot. Să plece toţi, problema nu e doar Nichita", a spus Adomniţei.

La rândul său, preşedintele PMP Iaşi, deputatul Petru Movilă, a declarat, duminică, presei, că este vorba de un scandal fără precedent în politica românească, el cerând, de asemenea, demisia primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita.

"Un edil foloseşte instituţiile statului şi sunt elemente că ar fi implicat şi grupuri infracţionale pentru a spiona un cetăţean liber al României. Este important ca Nichita să-şi dea demisia. Orice zi în care va mai conduce Primăria este în defavoarea Iaşiului. Gheorghe Nichita nu mai poate fi primar", a afirmat deputatul PMP Petru Movilă.

El a spus că viaţa privată a primarului Nichita îl priveşte pe acesta din urmă, dar că, atât timp cât a folosit banul public în activităţi anti-constituţionale, Nichita nu mai poate rămâne în fruntea oraşului. Procurorii DNA au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el, au fost reţinuţi directorul general al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) şi abuz în serviciu, şi Ştefan Avîrvarei, şef servicu în cadrul Poliţiei Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a decis că Gheorghe Nichita va fi cercetat în libertate sub control judiciar, ca şi şeful Poliţiei Locale ieşene şi şeful de serviciu din instituţie reţinuţi joi seară de procurorii DNA. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Şefa unui serviciu din Primăria Iaşi, Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească, susţineau jurse judiciare.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, s-a folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din Primărie, pentru a îşi urmări iubita şi a ameninţa un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia deţinută, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei, dar şi pe alţi angajaţi ai Primăriei să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite. În aceeaşi perioadă, Nichita, cu intenţie, i-a determinat pe ceilalţi doi inculpaţi să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit.

În cursul lunii martie 2015, spun anchetatorii, Ştefan Avîrvarei a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei municipiului Iaşi, pentru ca aceasta, la instigarea primarului, să facă transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituţii publice, aflată în subordinea edilului. Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităţilor de supraveghere.
Nichita era ţinut la curent cu activităţile de supraveghere, în timp real, continuau şi atunci când acesta era plecat din localitate, potrivit DNA.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, determinat de Nichita, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop. Această aplicaţie de tip “spy”, a fost instalată din dispoziţia lui Nichita pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiaşi luni, primarul municipiului Iaşi l-a determinat pe Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparţinând persoanei supravegheate, în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind şi lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional.
 

Vă mai recomandăm:

Traseul primarului Gheorghe Nichita: din elev mediocru în mahalaua Dorohoiului, colaborator al Securităţii direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Tensiune fără precedent între coliderii USL Iaşi. Motivul: un contract de 15 milioane de euro „vânat“ de Fenechiu

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite