Plantarea corectă a pomilor fructiferi primăvara. Sfatul specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: praktiker.com
FOTO: praktiker.com

Natura îşi face datoria chiar şi în această primăvară capricioasă, cu accente de iarnă, greu încercată. Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Iaşi vin cu o bogată paletă de material săditor, dar şi cu sfaturi oportune pentru a asigura prinderea şi rodul.

Luna martie şi prima decadă a lunii aprilie sunt considerate de specialişti ca fiind cele mai bune perioade pentru sădirea pomilor. 

Plantarea acestora necesită un studiu amănunţit cu privire la alegerea locului de plantare, săparea gropilor, fasonarea rădăcinilor, mocirlirea rădăcinilor, fertilizarea la plantare, plantarea propriu-zisă, udarea şi fasonarea coroanei.

Indiferent dacă vrem să înfiinţăm o livadă sau dacă vrem să umplem un loc de prin curte, vom avea nevoie de puieţii altoiţi pe care să-i punem în pământ. 

Pepiniera de la Sârca, Iaşi, parte a Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură din Iaşi, vine la fiecare început de martie cu specii şi soiuri diferite de astfel de pomişori gata pentru a fi plantaţi. 

„Şi primăvara aceasta avem material din toate speciile. La fiecare specie, sortimentul este destul de bogat. Plecăm de la soiuri cu coacere timpurie până la soiuri cu coacere târzie”, a explicat pentru TVR Iaşi dr. ing. Margareta Corneanu. 

Cei interesaţi trebuie să respecte un minimum de paşi care trebuie făcuţi înainte de a planta micul pom. 

„Înainte de a fi puşi în pământ ei trebuie prelucraţi. La rădăcină, fasonare, adică să taie anumite părţi. Nu lăsăm decât maxim 15 - 20 de cm la rădăcină, pentru că rezerva principală de substanţe nutritive se află pe axul rădăcinii. În momentul în care noi eliminăm din rădăcinile principale prin tăieturi oblice, favorizăm formarea unor rădăcini noi”, explică, potrivit sursei citate, dr. ing. Margareta Corneanu, şefa Pepinierii Sârca a Staţiunii Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi. 

Un al doilea sezon de plantare este cel din toamnă şi, chiar dacă specialiştii consideră că este cel puţin la fel de bun ca acela din primăvară, cei mai mulţi dintre holticultori preferă sfârşitul iernii pentru a pune în pământ arbori şi arbuşti. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Expert în spaţiul ex-sovietic, despre adevăratele planuri ale lui Putin. „Nu se rezumă la Ucraina”

Cum se formează preţul benzinei şi cât ar trebui să fie la pompă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite