Expert în spaţiul ex-sovietic, despre adevăratele planuri ale lui Putin. „Nu se rezumă la Ucraina”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin vrea să schimbe ordinea mondială şi să refacă fostul URSS. FOTO Arhivă Adevărul
Vladimir Putin vrea să schimbe ordinea mondială şi să refacă fostul URSS. FOTO Arhivă Adevărul

Care sunt adevăratele planuri ale Rusiei, cât de ameninţată este Moldova şi ce ar trebui să facă România în cazul în care Putin i-ar ataca pe vecinii din Est explică pentru „Adevărul” Angela Grămadă, expert în spaţiul ex-sovietic

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei evidenţiază vulnerabilitatea ţărilor din fostul spaţiu sovietic, iar Republica Moldova nu face excepţie. 

Născută în Basarabia, Angela Grămadă trăieşte în România şi este preşedintele unui think-tank - Asociaţia Experţilor pentru Securitate şi Afaceri Globale (ESGA), a cărui misiune este de a promova România ca actor coerent, responsabil şi influent în regiune, capabil de a influenţa agenda publică europeană şi transatlantică.

Expert în spaţiul ex-sovietic, Angela Grămadă consideră că adevăratele planuri ale Rusiei merg mult dincolo de Ucraina. „Reorganizarea totală a ordinii mondiale şi un loc special pentru Rusia în ea, cu o Ucraina în care principiile democratice să nu mai fie apreciate, cu un haos controlabil de către autorităţile ruse”, acestea ar fi scopurile lui Putin, în opinia expertei.

angela gramada foto facebook

Angela Grămadă e născută în Basarabia şi trăieşte în România. FOTO Arhivă personală

Planurile Rusiei cu Ucraina

Angela Grămadă a încercat să descifreze şi planurile Rusiei în privinţa Ucrainei. Şi aici lucrurile sunt mai complicate decât ar părea la o primă vedere, iar federalizarea Ucrainei ar putea fi un plan, cel puţin în primă fază, pentru Federaţia Rusă. „Federalizarea e o opţiune foarte la modă în discursurile lui Lavrov despre Ucraina. Un Acord Minsk 3 nu prea mai este posibil, deci nu mai este posibilă pentru decidenţii ucraineni acceptarea unui asemenea scenariu. Dacă vorbim despre modificarea Constituţiei, vedem că ruşii insistă pe neutralitate. Probabil nici pentru ei nu mai este oportun să discute despre federalizare acum, când simulează negocierile. Federalizarea va apărea mai târziu din nou în discursurile oficialilor ruşi, Deocamdată, sunt prinşi în «demilitarizare» şi «denazificare» şi baterea cuiului în soarta peninsulei Crimeea”, consideră experta.

În opinia acesteia, federalizarea înseamnă şi „transformarea unui guvern ales într-un guvern-marionetă”. Astfel, „sunt scoşi de la naftalină” unii politicieni care au părăsit scena politică din Ucraina sau sunt menţionaţi în discursuri publice lideri ai partidelor de opoziţie din Ucraina. „Ceea ce nu înţelege partea rusă e faptul că astfel deconspiră «aşii» din mânecă şi îi face ineligibili din perspectiva cetăţenilor ucraineni. Da, un guvern-marionetă a fost o idee bună pentru ruşi, dar ea nu este exclusă şi în cazul unui scenariu de federalizare impusă”, spune Grămadă.

Moldova, ameninţată chiar din interior 

Republica Moldova se află într-un context dificil. Conflictul îngheţat din Transnistria nu e de neglijat. 

Pericolul vine şi din interior, iar recent, autorităţile separatiste de la Tiraspol au anunţat că nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE şi au cerut recunoaşterea independenţei Transnistriei.

 „Avem câţiva actori politici care au conexiuni cu Moscova şi care desigur deja au încercat să saboteze prin declaraţiile lor acele eforturi ale leadership-ului de a acţiona, de a consolida spaţiul informaţional sau de a coordona acţiuni de gestionare a fluxului mare de refugiaţi. Evident, ei au un electorat, deci trebuie să aibă o poziţie, una clară, care să ne ajute şi pe noi să înţelegem care ar putea fi acele surse de provocare suplimentare. E important ca ei să vorbească, ca noi să putem să acţionăm. Era mai dificil dacă acţionau fără să le cunoaştem adevăratele intenţii sau poziţionări”, punctează Angela Grămadă. 

Deşi s-a vorbit despre o posibilă invazie, ea nu crede că Rusia va trece la acest pas. „Nu cred că se pune problema unei invadări a Chişinăului. Există alte pârghii de presiune care pot fi folosite în acest caz. Acestea sunt destul de cunoscute lumii întregi”, mai spune experta.

În opinia sa, România, pe lângă ceea ce face deja, trebuie să ajute Republica Moldova, şi nu doar din considerente istorice, cât mai ales din cauza poziţiei şi a statutului său în regiune şi a responsabilităţii pe care o are pentru cetăţenii săi. Şi nu numai atât. „Trebuie să ajute Ucraina cu asistenţă umanitară, să facă funcţional cât mai rapid acel hub de la Suceava şi să faciliteze, pe cât posibil, acest ajutor spre interiorul Ucrainei. Să fie pro-activă la nivel internaţional şi să faciliteze soluţii pentru depăşirea acestei crize. Să susţină o diplomaţie activă. Să îşi onoreze obligaţiile şi promisiunile care reies din tratatele internaţionale”, a încheiat Angela Grămadă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şansele ca negocierile să pună capăt războiului. De cine ar asculta până şi Putin

Ce salarii au ofiţerii ucraineni în comparaţie cu ruşii. „Bineînţeles, ai noştri nu luptă pentru bani” VIDEO

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite