Pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași. Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioșii care au venit să se închine la Cuvioasa LIVE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de 14 octombrie se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. La Iaşi, unde se află moaștele Cuvioasei, au ajuns sute de mii de oameni, pentru a se ruga la racla ocrotitoarei Moldovei. Patriarhul Daniel a transmis un mesaj credincioşilor sosiţi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Slujbă Religioasă Iaşi 14 octombrie SURSĂ Facebook Destinatia Anului
Slujbă Religioasă Iaşi 14 octombrie SURSĂ Facebook Destinatia Anului

Pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a început pe data de 7 octombrie 2023, la ora 7.00. De atunci şi până în dimineaţa zilei de 14 octombrie 2023, nu mai puţin de 230.000 de credincioşi, din ţară şi din străinătate, au trecut prin baldachinul împodobit cu flori albe şi albastre, unde se afla moaștele Cuvioasei, pentru a se închina.

Patriarhul Daniel, mesaj pentru pelerini

Coada formată din pelerini care aşteaptă să ajungă la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este una impresionantă, iar organizatorii vorbesc despre un record de participare. În dimineaţa zilei de sâmbătă, 14 octombrie 2023, la rând se aflau peste 65.000 de persoane, iar numărul era în creştere. 

Preafericitul Părinte Daniel a transmis un mesaj către pelerinii care au venit la Iaşi să se roage.

Pelerinajul miilor de credincioşi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi arată cât de mare este lucrarea misionară a sfinţilor care, prin exemplul vieţii lor şi prin rugăciunile lor, aduc pe oameni aproape de Dumnezeu şi îi adună laolaltă în rugăciune.

Anul acesta, 2023, dedicat comemorării imnografilor şi cântăreților bisericeşti, bucuria duhovnicească a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva este sporită de primirea la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a moaştelor unuia dintre marii sfinţi creatori de cântări bisericeşti, Sfântul Andrei Criteanul, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia). 

Sfântul Andrei Criteanul a păstorit între anii 700-740, a fost un episcop misionar, precum şi un mare dascăl al pocăinţei. A construit bi­serici, a înfiinţat mănăstiri, a ajutat pe creştinii care au suferit de pe urma invaziilor otomanilor, a fost un bun predicator şi a compus o mulţime de cântări liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este, desigur, Canonul cel Mare, un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă în faţa lui Dumnezeu", a precizat Patriarhul Daniel. 

Ziua de 14 octombrie, extrem de importantă pentru toţi creştinii

După ce a amintit de prezenţa moaştelor Sfântului Andrei Criteanu la Iaşi, Patriarhul Daniel a subliniat, încă o dată, importanţa zilei de 14 octombrie.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în Epivata Traciei din părţile Constantinopolului, şi a trăit doar 27 de ani. Ea este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul țării noastre.

Sute de biserici din România şi din diaspora română sunt închinate ei pentru a le ocroti, iar în nordul Greciei, în Bulgaria şi Serbia, credincioşii ortodocşi o cinstesc de asemenea cu multă evlavie.

În această zi de bucurie a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a tuturor pelerinilor prezenţi la Iaşi, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu ca, pentru mijlocirile Sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei, să binecuvânteze pe toţi cei prezenţi la Iaşi, ierarhi, clerici, monahi şi credincioşi mireni, împreună cu autorităţi locale şi centrale, şi să răsplătească tuturor credinţa, evlavia şi osteneala, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani", a încheiat Patriarhul Daniel. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite