Zeci de mii de credincioşi aşteaptă să înceapă slujba de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Coadă de câțiva kilometri la raclă

0
Publicat:

Zeci de mii de credincioşi au venit, de la primele ore ale zilei de sâmbătă, pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi şi pe străzile din împrejurimile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a asista la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pelerinaj FOTO Dexologia
Pelerinaj FOTO Dexologia

Începând cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita Pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane, ceremonialul va fi oficiat de un sobor de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi conduşi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan. La slujba de la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi vor mai participa şi ierarhi din România şi din străinătate.

Pe scena special amenajată în curtea mitropolitană pentru oficierea Slujbei Liturgice au fost invitaţi să asiste şi reprezentanţi ai administraţiei ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.

Pelerini veniţi din ţară şi străinătate formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia, numărul acestora fiind în creştere de la o oră la alta.  

  Pentru persoanele care nu vor reuşi să ajungă în preajma zonei în care va fi oficiată Slujba Liturgică, Primăria Iaşi a amplasat ecrane de mari dimensiuni în mai multe locaţii.

Autorităţile estimează că în cursul acestei zile la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor veni peste 100.000 de credincioşi din Iaşi şi din alte judeţe ale ţării sau chiar din străinătate.

  Credincioşii cred că dacă vin în pelerinaj şi se roagă în ziua în care se prăznuieşte Hramul Sfintei Parascheva vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate mai multă. De altfel, Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a sărmanilor.

Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus în pelerinaj şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, de pe insula Creta, din Grecia.Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, scrie Agerpres.

Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie.   

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite