Pelerinaj viral. Moaștele Sfintei Parascheva, pe Facebook și TikTok: Tzancă Uraganu, live de lângă raclă

0
Publicat:

Tehnologia ne aduce mai aproape. Chiar și de cele Sfinte. În aceste zile, pelerinii care se închină la racla Sfintei Parascheva folosesc rețelele de socializare pentru a le arăta moaștele și celor care nu au putut ajunge la Iaşi. E semn că rugăciunea și tehnologia se completează în zilele noastre.

Tzanca Uraganu Sursa foto: Facebook
Tzanca Uraganu Sursa foto: Facebook

La câteva zile de la începerea pelerinajului de la Iaşi, o simplă accesare a platformei TikTok ne oferă o mulţime de videoclipuri cu sute, ba chiar mii de aprecieri. Rețelele de socializare sunt pline şi de transmisiuni în direct de la raclă. Internetul este „sfințit” în această perioadă, prin intermediul fotografiilor și materialelor video. Multe dintre ele au ajuns virale pe Facebook şi TikTok.

Aproape nimeni nu pleacă de lângă baldachinul cu flori fără a imortaliza momentul. Alții nu renunță la telefon nici măcar când ajung să atingă racla. După ce s-au închinat la sfintele moaşte, mulţi credincioşi îşi fac selfie-uri sau se fotografiază între ei. „Am venit de la Piatra Neamț special pentru Sfânta Maică Parascheva pentru sănatate, liniște, pentru toate de folos sufletelor noastre și pentru liniștea țării noastre. Am făcut și fotografii să avem pe Sfânta Maica Parascheva totdeauna în toate zilele cu noi. Mai dăm și la colegi și la vecini, la prieteni", spune o credincioasă.

Live pentru fani

Și Andrei Velcu, cunoscut drept Tzancă Uraganu, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți români de manele, a trecut pe la Moaștele Sfinte de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, de unde a făcut un live pe rețele de socializare, pentru a le povesti fanilor săi cum a pierdut avionul spre București și astfel a ajuns la Iași. Acesta susține că nu e deloc întâmplător. În materialul video care a rulat live pe TikTok se văd și preoții care stăteau lângă racla cu moaștele Sfintei Parascheva, pentru că artistul român îndreaptă telefonul către baldachinul pe la care trec zilnic mii de pelerini.

„Îmi dau șapca jos? Mulțumim lui Dumnezeu și Sfintei Parascheva pentru tot ce face pentru noi, sănătatea noastră și la copiii noștri pentru că asta e cel mai important. A fost făcut să ajung, chiar îmi doream să ajung să-i mulțumesc. Anul trecut mi-am pus o dorință la ea și anul ăsta mi-a îndeplinit-o”, a punctat Tzancă Uraganu. 

Tehnologie cu măsură

În fiecare secundă baldachinul ajunge în cel puțin o fotografie. În numai o oră, peste o mie de pelerini ating racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Conștienți că tehnologia a devenit o unealtă indispensabilă în viața omului, preoții îndeamnă la măsură.

De cele mai multe ori atunci când avem propria noastră trăire a unui moment îl păstrăm cu mai multă evlavie şi mai profund în sufletul nostru decât atunci când îl păstrăm pe un card de telefon sau de tabletă. Sigur că avem tehnologia asta, ne putem folosi de ea, însă eu îndemn la măsură. E mai bine să trăim în viaţa reală decât să evadăm şi să migrăm în această falsă viaţă virtuală”, spune Lucian Apopei, preot la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Până pe 15 octombrie continuă pelerinajul la Iaşi, acolo unde zilele acestea mii de oameni vin să se roage la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Lângă racla cu Moaștele Sfintei au fost aşezate și Moaștele Sfântului Andrei Criteanul.

Peste 110.000 de pelerini s-au închinat în primele cinci zile de pelerinaj de la Iaşi. Numărul cel mai mare de pelerini este așteptat însă abia de acum. Majoritatea vor să ajungă să se închine la Sfânta Parascheva de ziua ei, pe 14 Octombrie, atunci se estimează că timpul de așteptare la rând ar putea ajunge și la 20 de ore.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite