Paradox românesc. Unul dintre cele mai poluate oraşe ale ţării, câştigător în competiţia „Premiile Oraşelor Verzi 2023”
0Iași a câștigat marele premiu la categoria „Parcuri și păduri urbane” în competiţia „Premiile Oraşelor Verzi 2023”, organizată de Asociaţia Municipiilor din România și Forumul Oraşelor Verzi, care are loc în aceste zile la Brașov.
Capitala Moldovei a fost apreciată pentru grădinile imense pe care le are, parcurile publice foarte bine amenajate, dar şi pentru zonele împădurite din oraş.
Campion la parcuri şi păduri, dar fruntaş şi la poluare
Se pare că parcurile, grădinile publice şi pădurile urbane nu sunt suficiente pentru a împiedica poluarea din Iaşi. Capitala Moldovei este fruntaşă la acest capitol ruşinos, în pofida eforturilor şi a premiilor câştigate. Statisticile arată că Iaşiul depășește la poluare indicatorii din Paris și Madrid la un loc, deşi sunt oraşe de 20 de ori mai mari. Totodată, blocajele în trafic reflectă lipsa Centurii și a pasajelor din marile intersecții.
Ultimul raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului arată că ieșenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5. Potrivit documentului, Iașiul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.
Deși este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, Capitala Moldovei mai are o singură stație fixă care monitorizează calitatea aerului, celelalte două fiind defecte de aproape un an. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) se apără și spune că nivelul poluării din municipiu a scăzut față de anii precedenți.
Iaşiul stă bine la capitolul spaţii verzi
Când vine vorba despre spaţii verzi, parcuri şi grădini publice şi private, Iaşiul arată destul de bine, cel puţin conform datelor puse la dispoziţie de municipalitate.
,,În aplicația noastră de candidatură am subliniat, printre altele, că orașul nostru are o suprafață totală cu spații verzi de 660 hectare, din care 428 hectare în administrarea primăriei, 127 de hectare în întreținerea asociațiilor de proprietari şi locatari și 105 hectare proprietate privată, care includ parcuri, suprafețe înierbate, amenajări floricole, zonă compactă de vegetație și pădure. Suprafețele aflate în responsabilitatea Municipiului sunt îngrijite cu sprijinul Servicii Publice Iași SA, care produce în propriile sere material săditor floricol, peste 1.2 milioane de bucăți anual, precum și material dendrologic în pepinieră, aproximativ 145.000 de puieți anual", precizează reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi.
Iaşiul are unul dintre cele mai vechi parcuri auto
Un factor important, care contribuie la creşterea nivelului de poluare din Iaşi, îl reprezintă parcul auto extrem de vechi.
,,Putem spune că avem un parc auto foarte învechit, la polul opus față de populația Iașului, care este una foarte tânără. Statisticile ne arată că peste 75% din parcul auto al Iașului este compus din autoturisme care sunt mai vechi de 10 ani. Totodată, cifrele ne spun că peste 20% dintre mașinile pe care le vedem pe străzile orașului sunt mai vechi de 20 de ani. Astfel, mai avem o decadă și o mare parte din parcul auto va fi compus din mașini istorice. Statul trebuie să privească cu mare atenție acest aspect și să țină cont de impactul pe care parcul auto național îl are asupra calității vieții românilor", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.