Paradox: orașul cu a doua cea mai tânără populație din țară are și unul dintre cele mai vechi parcuri auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform statisticilor, Iașiul este unul dintre orașele cu cea mai tânără populație din România, aflându-se pe poziția a doua, într-un clasament realizat în 2018, după Suceava. Atunci, media de vârstă era de 39,7 ani. La polul opus se află parcul auto al Iașiului, care este destul de învechit.

Trafic Iași SURSĂ Arhiva Adevărul
Trafic Iași SURSĂ Arhiva Adevărul

Este cunoscut faptul că, de multe ori, românii aleg să achiziționeze mașini second hand, mai ales din străinătate. Conform autorităților, autoturismele sosite de peste granițe sunt adesea foarte vechi și poluante.

Parc auto vechi în unul dintre cele mai poluate orașe din România

 Așa cum o arată statisticile, Iașul este unul dintre cele mai poluate orașe ale României. La acest lucru contribuie, fără îndoială, și autoturismele vechi care încă sunt prezente, în număr mare, pe străzile orașului. Conform datelor deținute și oferite de Primăria Municipiului Iași, procentul autoturismelor mai vechi de 10 ani este unul covârșitor. Astfel, consideră municipalitatea, trebuie luate măsuri pentru ca factorii poluatori să fie eliminați.

,,Putem spune că avem un parc auto foarte învechit, la polul opus față de populația Iașului, care este una foarte tânără. Statisticile ne arată că peste 75% din parcul auto al Iașului este compus din autoturisme care sunt mai vechi de 10 ani. Totodată, cifrele ne spun că peste 20% dintre mașinile pe care le vedem pe străzile orașului sunt mai vechi de 20 de ani. Astfel, mai avem o decadă și o mare parte din parcul auto va fi compus din mașini istorice. Statul trebuie să privească cu mare atenție acest aspect și să țină cont de impactul pe care parcul auto național îl are asupra calității vieții românilor", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Municipalitatea ieșeană susține că una dintre soluții ar fi electrificarea. Totodată, încurajarea folosirii transportului în comun este un alt aspect important evidențiat de autoritățile locale. În ultimii ani, în capitala Moldovei au sosit mai multe tramvaie noi dar și autobuze electrice. Totodată, Primăria Municipiului Iași urmează să mai facă alte achiziții importante, pentru a îmbunătăți parcul auto deținut de Compania de Transport Public. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite