Panouri cu „Zonă Periculoasă“ lângă şantierele care poluează. Lista măsurilor impuse dezvoltatorilor imobiliari din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea ieşeană a prezentat în dezbatere publică „Regulamentul privind respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii“. Documentul prevede mai multe măsuri ce vor fi impuse dezvoltatorilor imobiliari, în funcţie de tipul de şantier deschis.

Consilierii locali vor vota în următoarea şedinţă un proiect de hotărâre care va schimba radical situaţia în jurul şantierelor din oraş, considerate una din cauza poluării cu pulberi în suspensie de tipul PM10.

Noul regulament a fost conceput după ce specialiştii de la Agenţia de Mediu, dar şi cercetători ieşeni au făcut mai multe măsurători maraton şi au arătat că în Iaşi nivelul pulebrilor PM2,5 şi PM10 este la cote alarmante. Astfel, pentru a reduce praful din jurul numeroaselor investiţii imobiliare din Iaşi, municipalitatea va impune mai multe măsuri.

Astfel, şantierele au fost împărţite în trei categorii în funcţie de posibilul impact asupra mediului: risc scăzut (construire/demolare casă familială cu maximum două apartamente), risc mediu (proiecte de dezvoltare implementate pe o suprafaţă de teren de până la 2.000 metri pătraţi, zone rezidenţiale cu locuinţe colective şi/sau funcţiuni complementare zonei de locuit) şi risc ridicat (proiecte de dezvoltare implementate pe o suprafaţă de teren de peste 2.000 metri pătraţi, construirea de ansambluri rezidenţiale sau industriale).

Pentru fiecare tip în parte sunt stabilite mai multe măsuri printre care ridicarea de bariere în jurul activităţii cu praf, utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului, interzicerea focului în aer liber, elaborarea unui plan pentru şantier, curăţarea şi spălarea roţilor vehiculelor la plecarea din şantier sau acoperirea cu prelate a vehiculelor descoperite.

În cazul şantierelor cu risc ridicat de poluare regulamentul prevede existenţa unor aparate de măsurare a poluării cu praf, atât în interiorul, cât şi în exteriorul şantierului. Instrumentele menţionate vor furniza date care vor putea fi descărcate în timp real de municipalitate, dar se va realiza şi o estimare zilnică a depunerilor de praf. „Se vor deschide linii speciale telefonice funcţionale 24 de ore/ zi pentru ca locuitorii să poată face reclamaţii la nivele ridicate de praf sau de PM10 direct dezvoltatorului“, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Zonele cu depăşiri ale emisiilor particulelor de praf se vor marca cu panouri vizibile marcate „Zonă Periculoasă”, unde se va menţiona tipul de poluant şi impactul asupra sănătăţii populaţiei.

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani

FOTO Hărţile care arată nivelul alarmant de poluare din Iaşi. Ce particule nocive au valori chiar şi de 12 ori mai mari decât media zilnică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite