Pandemia a lovit economia, dar IT-ul şi construcţiile sunt în creştere. „Anul 2020 nu a fost pentru unii atât de dramatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Într-un document întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi reiese faptul că în anul 2020, cifra de afaceri a judeţului a scăzut cu circa 2,5 procente, fapt care nu îi îngrijorează, totuşi, pe specialişti.

Pandemia s-a resimţit şi pe plan economic la Iaşi, în anul 2020 înregistrându-se o scădere medie de 2,5% a cifrei de afaceri, conform unui raport publicat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. 

Domenii precum HoReCa şi turismul sunt cele mai afectate, reiese din Breviarul Economic al Judeţului. Au fost, totuşi, şi domenii care au continuat pe plus, precum IT sau construcţii. 

„Anul 2020 nu a fost pentru unii atât de dramatic precum ne aşteptam. Media de scădere a fost de circa 2,37%, adică sub 200 de milioane de euro. Este o medie, ea reflectă evoluţia tuturor ramurilor de activitate. Iaşul a dovedit inteligenţă în a supravieţui crizei. Media pe ţară este dublă faţă de cea din Iaşi”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. 

Numărul de salariaţi a scăzut cu circa 3.000 faţă de anul 2019, în timp ce numărul de firme active a crescut cu peste 1.500. 

Cea mai mică cifră de afaceri a judeţului Iaşi din ultimiii ani a fost înregistrată în anul 2009, atunci când a fost înregistrată suma de 3,43 milioane de euro, aproape jumătate decât cea înregistrată în anul 2020. 

Iaşul se află pe poziţia a 19-a în ţară, în ceea ce priveşte capitalul de investiţii străine directe. Pe primele 10 locuri se află Bucureşti, Ilfov, Timiş, Prahova, Braşov, Cluj, Constanţa, Mureş, Sibiu şi Argeş. 


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Parlamentul împinge votul pentru demiterea Guvernului Cîţu după Congresul PNL. Citirea moţiunii, de la ora 16.00

Franţa, procesul Bataclan. Teroristul Salah Abdeslam a urlat în boxa acuzaţilor: „De şase ani sunt tratat ca un câine!“

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri