Scandal la citirea moţiunii. USR cere tranşarea ei în următoarele zile. Roman, ceartă cu Moşteanu: „Băi mafiotule, lasă microfonul!” FOTO
0Birourile Permanente Reunite au fost de acord cu citirea moţiunii de cenzură astăzi, de la 16.00. De asemenea, prin votul PNL, UDMR şi PSD a fost luată hotărârea ca dezbaterea şi votarea să fie după decizia CCR privind conflictul Guvern-Parlament.
UPDATE Florin Roman a declarat şedinţa închisă, şi-a luat foile şi a plecat. Anca Dragu a redeschis şedinţa, în calitate de preşedintă a Senatului. Dragu, la propunerea lui Ionuţ Moşteanu, a suplimentat ordinea de zi astfel încât să fie pe ordinea de zi şi votarea calendarului moţiunii. Punctul de pe ordinea de zi nu a trecut, fiind 117 voturi „pentru” şi 216 „împotrivă”.
În sală au fost prezenţi aproximativ 330 de parlamentari din 466.
UPDATE Ionuţ Moşteanu şi Florin Roman se ceartă. Aleşii AUR l-au înconjurat pe Florin Roman, preşedintele de şedinţă. „Băi mafiotule, lasă microfonul!”, ţipă deputatul Dan Tănasă, aflat la doi metri de el.
UPDATE Şedinţa plenului Parlamentului a început la ora 16.00.
UPDATE Anca Dragu, preşedinta Senatului: „Tertipurile vor continua şi au continuat. la propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii şi votului până după decizia CCR. Trebuie să spun clar că această aşteptare pentru o decizie a CCR nu are niciun fel de rost. Nu este întemeiat în niciun articol din Constituţie. Plenul este suveran, dar trebuie să avem majoritate”.
UPDATE Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor PSD: Nu vrem să fim în situaţia să avem doi premieri, unul pus de Coaliţie, unul de CCR.
UPDATE BPR, prin voturile PNL, UDMR şi PSD a decis dezbaterea şi votul după ce Curtea Constituţională se pronunţă privind sesizarea făcută de Guvern.
UPDATE BPR a hotărât ca moţiunea de cenzură să fie citită astăzi, de la ora 16.00, în plenul reunit, potrivit unor surse politice din conducerea Parlamentului. Singurii care s-au opus au fost reprezentanţii PNL.
UPDATE Surse participante din şedinţa de BPR au precizat pentru „Adevărul” că UDMR a propus ca Parlamentul să aştepte decizia CCR privind sesizarea depusă de Guvern.
***
La şedinţa de BPR de joi dimineaţă liberalii vor să propună ca dezbaterea şi votarea moţiunii să aibă loc pe 1 octombrie, după cum a declarat Florin Roman (vicepreşedinte al Camerei) de miercuri seară.
Întrebat Ludovic Orban de ce s-ar opta pentru un asemenea termen, şeful PNL a precizat: „Nu se poate amâna până la calendele greceşti”.
„O decizie a CCR invocă celeritatea dezbaterii”, a completat preşedintele PNL. „Dacă au fost coelgi de-ai mei care au făcut negocieri cu PSD încalcă toate poziţionările strategice ale PNL şi toate deciziile forului partidului”.