Oraşul în care săptămânal ia foc câte un autobuz. Călătorii, revoltaţi de relicvele pe roţi: „Sunt cumpărate doar vechituri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flăcările au fost stinse de pompieri FOTO Ziarul de Iaşi
Flăcările au fost stinse de pompieri FOTO Ziarul de Iaşi

Mijloacele de transport în comun din Iaşi nu sunt deloc sigure pentru călători. Într-un interval de numai două săptămâni, două autobuze au luat foc în trafic spre spaima şoferilor şi a zecilor de călători pe care îi transportau. Oamenii se plâng că mijloacele de trasport în comun sunt  vechi şi chiar se simt în pericol atunci când merg cu ele.

Una dintre cele mai mari deficienţe ale oraşului este reprezentată de transportul public. Autobuzele şi tramvaiele sunt vechi, nu mai fac faţă solicitărilor şi poate unele dintre ele nici nu ar mai trebui să circule pe străzi. Acest lucru este dovedit de faptul că numai în decurs de două săptămâni, două autobuze ale Regiei Autonome de Transport Public Iaşi au luat foc în trafic.

Primul incident a avut loc la începutul lunii mai, când un autobuz care circula pe ruta Copou-CUG a luat foc chiar în apropierea motorului. Două săptămâni mai târziu, un alt autobuz care circula în apropierea Stadionului ‘’Emil Alexandrescu’’ a fost cuprins de flăcări. 

Incidentele au fost aspru criticate pe paginile de socializare şi nu numai. 

‘’Este o bătaie de joc la adresa celor care circulă cu autobuzele cumpărate din bani publici. Sunt cumpărate toate vechiturile care poate ar trebui să fie casate şi nimeni nu se mai gândeşte la siguranţa noastră. Este inadmisibil să se întâmple aşa ceva, ar trebui să fie învăţătură de minte şi să nu se mai cumpere tot ce alţii din străinătate aruncă’’, spune un călător. 

De altel, oamenii se mai plâng şi că mijloacele de transport în  comun sunt insalubre. 

Incidentele din ultima perioadă însă nu ar trebui să surprindă autorităţile, cele care decid ce se achiziţionează. O mare parte dintre autobuze şi absolut toate cele 170 de tramvaie sunt second-hand. Unele dintre ele au şi 45 de ani vechime. Iar situaţia nu pare să aibă prea curând o rezolvare.

Autorităţile ridică din umeri şi spun că doar atât îşi permit. Tramvaiele noi sunt prea costisitoare pentru bugetul Iaşului, astfel că cetăţenii trebuie să se obişnuiască cu ideea că circulă cu mijloace de transport care pot în orice moment să constituie un pericol. 

’’Strategia noastră şi a municipalităţii a fost să investim prima dată în infrastructură, am reuşit să modernizăm peste 60 de kilometri de cale de rulare. În funcţie de fonduri o să luăm în calcul şi înnoirea parcului de tramvaie. Acesta sunt însă şi extrem de costisitoare. Cam un million de euro costă un tramvai nou’’, spune Adrian Mihai,, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonomă de Transport Public Iaşi. 

Singura şansă, spun autorităţile, ar fi accesarea de fonduri europene. 

Vă mai recomandăm:

Singurul tramvai modern din Iaşi, nefuncţional de mai bine de un an. Cum se degradează în depou vagonul de lux

Cum se aprind la foc continuu autobuzele în Iaşi. Cel mai mare dezastru coordonat de PSD în transportul public românesc

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite