Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet

0
Publicat:

Chiar dacă Iașiul este un important oraș cultural al României, se pare că locuitorii nu sunt atât de prietenoși cu operele de artă care își fac apariția pe străzile orașului. Astfel, nu puține au fost momentele în care sculpturile expuse au fost furate, vandalizate sau intens criticate.

Ieșenii, în război cu arta
Ieșenii, în război cu arta

Cel mai recent episod de acest gen a avut loc pe data de 21 februarie, când o femeie în vârstă, din Iași, a început să lovească cu piciorul o statuie amplasată la baza dealului Copou. Opera de artă, semnată de sculptorul Costin Ioniță, surprinde o „creatură cu șapte capete”, iar imaginea a fost asociată, rapid, cu cea a diavolului.

Ieșenii, în război cu arta

Timp de o lună de zile, în Iași se desfășoară evenimentul intitulat „Luna sculptorilor români”. Astfel, pe străzile orașului au apărut foarte multe opere de artă care au stârnit controverse în rândul ieșenilor. Mulți dintre ei s-au limitat la manifestări în mediul online, însă au fost și persoane are au luat atitudine și au mers la fața locului, lovind sculptura cu picioarele.

„Trebuie să venim mai mulți, să tăiem, să dărâmăm, să facem ceva”, a spus ieșeanca care a lovit cu picioarele lucrarea semnată de sculptorul Costin Ioniță.

Femeie care lovește sculptura din Iași cu piciorul SURSĂ Captură WowIași
Femeie care lovește sculptura din Iași cu piciorul SURSĂ Captură WowIași

Acesta nu este primul episod în care pare că ieșenii sunt în război cu sculpturile. În anul 2013, statuile lui Barbu Delavrancea, Ciprian Porumbescu și Nicolae Gane au fost furate din Iași, chiar din Parcul Copou. Statuile respective sunt confecționate din bronz și cântăresc câteva sute de kilograme. 

De menționat este că acestea sunt amplasate în zone foarte populate din Parcul Copou din Iași, chiar în apropiere de Teiul lui Eminescu, obiectiv care adună, anual, mii de vizitatori.

Cele trei statui au fost furate de către trei bărbați, care le-au făcut bucăți și le-au vândut pentru suma de 3.000 de lei. Banii obținuți au fost cheltuiți la jocuri de noroc și pe băutură și țigări.

Cele trei busturi, care erau expuse de aproape o sută de ani în parcul ieșean, valorau aproximativ 200.000 de lei.

statui iasi

Ieșenii, oripilați de o „adunătură de fiare”

În luna mai a anului 2018, pe Bulevardul „Ștefan cel Mare” din Iași, chiar în inima orașului, și-a făcut apariția o controversată operă de artă, care a fost asemănată de ieșeni cu o „adunătură de fiare”.

Aceasta este semnată de Clemens Behr și a fost fost, la momentul respectiv, achiziționată de Primăria Municipiului Iași. Opera de artă, cu puternice influențe dadaiste, a fost realizată cu materiale reciclate sau materiale uzuale de construcții.

Ieșenii au văzut această lucrare de artă ca pe un adevărat eșec.

„E o adunătură de fiare, nu are ce căuta în centrul orașului. Parcă cineva a răsturnat totul acolo”, a precizat un ieșean pe rețelele de socializare.

„Poate nu mai știu eu ce înseamnă arta, dar acest morman de fiare numai artă nu este. Sper să dispară în curând”, a adăugat un alt ieșean.

image

Piața Unirii din Iași, umplută de bolovani

Un alt moment în care ieșenii s-au aflat în conflict cu arta a avut loc în 2023. Atunci, în cadrul evenimentului Romanian Creative Week, Piața Unirii din Iași a fost umplută de „bolovani”.

Potrivit organizatorilor, lucrarea de arta poarta numele „A Walk in the Park”, fiind o instalație-manifest. 

Cu toate acestea, opera de artă nu a fost înțeleasă sau apreciată de ieșeni, iar aceștia au criticat-o intens pe rețelele de socializare.

Labirintul de piatră din Iași SURSĂ ziaruldeiasi.ro
Labirintul de piatră din Iași SURSĂ ziaruldeiasi.ro

„Ce poți să ceri de la bolovanii care ne conduc? Alți bolovani”, a precizat un ieșean la vederea imaginilor.

„Nu are sens această lucrare. Au ocupat Piața Unirii degeaba. Dacă și asta mai e artă, nu mai poți spune nimic. Oricum, nu e prima oară când vedem astfel de exponate prin Iași”, a spus un alt internaut.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite