Premieră în oraşul din România unde trei statui „vorbesc” cu trecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO lumeainstiri.com
FOTO lumeainstiri.com

Monumentele sunt echipate cu sisteme audio şi senzori cu ajutorul cărora se pot prezenta diverse informaţii culturale şi istorice, iar trecătorii care se apropie de statui pot asculta povestea acestora.

Trei dintre statuile din Iaşi „vorbesc” cu trecătorii, transmiţându-le informaţii culturale şi istorice, în cadrul unui proiect realizat de Societatea de Studii Istorice din România.

Este vorba despre statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, Obeliscul cu lei din Parcul Copou şi statuia cronicarului Miron Costin din faţa Filarmonicii din Iaşi. Toate sunt echipate cu aparatura audio, începând de miercuri, 8 decembrie. 

Dacă trecătorii se apropie la un metru de una dintre aceste trei statui, un senzor de mişcare îi va detecta prezenţa şi statuia îi va spune povestea sa: informaţii despre sculptor, anul inaugurării, contextul în care a fost realizată, precum şi multe alte detalii interesante. 

„Statuile vorbesc cu trecătorii este evenimentul care a încheiat proiectul IAŞI ART CODE, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), cu o finanţare de la Primăria Municipiului Iaşi. Echipa proiectului şi-a propus să realizeze o cartografiere culturală a celor mai importante monumente de for public din Iaşi, utilizând tehnologia informaţională”, spun reprezentanţii municipalităţii ieşene. 

De asemenea, în luna noiembrie a acestui an a fost lansat website-ul www.monumentediniasi.ro, care integrează o hartă GPS pe care sunt mapate cele mai relevante statui din Iaşi. Fiecare dintre aceste obiective culturale are o scurtă prezentare: clipurilor video, texte informative şi fotografii. Povestea monumentelor poate fi accesată şi altfel, cu ajutorul codurilor QR ataşate, temporar, de monumente. La o simplă scanare cu telefonul, vizitatorii monumentelor vor fi direcţionaţi spre website.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a ordonat Ceauşescu măcelul de la Timişoara: „S-a întors şi obrazul celălalt. Parcă ar fi fost Isus Hristos!“ AUDIO

Norvegia dă asigurări că avioanele F-16 pe care le cumpără România sunt „ca noi”: „Noii proprietari vor fi mulţumiţi de calitatea lor”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite