O clădire de patrimoniu din centrul Iaşiului va deveni un Centru Internaţional de Artă Contemporană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta Baie Turcească, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, care acum e în paragină, va fi refăcută cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Consilierii locali au votat astăzi modificări la un proiect de finanţare care vizează refacerea fostei Băi Turceşti. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Iaşi, spaţiul va fi transformat într-un Centru Internaţional de Artă Contemporană. Proiectul  „Centrul Internaţional de Artă Contemporană: Reabilitarea, consolidarea şi refuncţionalizarea clădirii fostei Băi Comunale (Baia Turcească)” a fost depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, în urmă cu un an, pe 25 noiembrie 2016. Prin el se doreşte atragerea de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. 

Investiţia are o valoare totală de 21,86 milioane lei, din care 18,39 milioane lei sunt cheltuieli eligibile. Durata de implementare a proiectului este estimată la 48 de luni, din care 36 de luni durata de execuţie a lucrărilor.

„Proiectul a fost evaluat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională, a fost declarat conform administrativ şi eligibil, a primit 75 de puncte la evaluarea tehnică şi financiară şi a fost introdus săptămâna trecută în etapa precontractuală a finanţării“, au declarat reprezentanţii Primăriei Iaşi. 

Potrivit acestora, Baia Turcească va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul „performance” şi artă vizuală şi artă de obiect. „Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune. Fostele vestiare ale Băii Turceşti vor deveni spaţii tampon şi vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale şi artelor performative. Din fostele vestiare publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale (fotografie, pictură, sculptură, film) sau la zona teatrului contemporan“, se arată în descrierea reprezentanţilor Primăriei Iaşi. 

Alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental. „Etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop de dans/teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber“, au mai transmis oficialii Primăriei Iaşi. 

Citeşte şi:
Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite