„Nu arunci cardul, nu te împărtăşesc”. De ce a ajuns în atenţia mitropoliei un preot din Botoşani oprit de la slujire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ioan Ungureanu FOTO botosaninews.ro
Preotul Ioan Ungureanu FOTO botosaninews.ro

Un preot oprit de la slujire de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a ameninţat credincioşii din parohie că, dacă nu renunţă la cardul de sănătate, nu-i mai împărtăşeşte.

Preotul Ioan Ungureanu a refuzat să se prezinte la primul termen de judecată în Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor. Parohul din satul Schit Orăşeni, judeţul Botoşani, urma să fie cercetat marţi, 16 mai, pentru mai multe abateri constatate de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), printre care şi cea de schismă.

Potrivit oficialilor MMB, Ungureanu nu s-a prezentat la primul termen de judecată şi a invocat lipsa de autoritate a oricărei entităţi din partea Bisericii Ortodoxe Române.

„Cu regret am constatat că, după ce a fost sancţionat în scris cu avertisment şi cu dojană arhierească în urmă cu două luni şi i s-a pus în vedere să revină în rânduiala bisericii, preotul Ioan Ungureanu de la parohia Orăşeni Schit, din protopopiatul Botoşani, a persistat în aceleaşi abateri. Pe 5 mai i s-a adus la cunoştinţă că este chemat în judecată Consistoriului Eparhial Iaşi şi că este oprit de la săvârşirea tuturor lucrărilor sfinte pe durata cercetării situaţiei sale, până la emiterea unei hotărâri care să rămână definitivă. De asemenea, i s-a adus la cunoştinţă că este suspendat de la toate atribuţiile de preot paroh. Ulterior, am constatat că preotul Ungureanu slujeşte în continuare, încălcând foarte grav canoanele sfintei biserici”, a subliniat preotul Marian Timofte, vicar administrativ, purtător de cuvânt al MMB.

Ioan Ungureanu este unul dintre semnatarii scrisorii din august 2016 prin care ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost avertizat că nu va mai fi pomenit la slujbe dacă nu se dezice de Sinodul din Creta. Înainte de a intra în atenţia Arhiepiscopiei Iaşilor prin semnarea acestui document, preotul botoşănean a fost reclamat pentru comportamentul cel puţin neobişnuit afişat în faţa credincioşilor.

Potrivit unor informaţii, Ioan Ungureanu a fost reclamat la Arhiepiscopia Iaşilor pentru că şi-a ameninţat credincioşii din parohie că nu-i mai împărtăşeşte dacă folosesc cardul de sănătate. „Nu doar cu cardul de sănătate are o problemă. Ci cu orice card, orice document care conţine un cip. Vede peste tot 666 şi antihrişti. Preotul afişează o atitudine de tip fanatism religios care nu face bine deloc”, a arătat un cunoscut al preotului Ungureanu.

Reacţia MMB

Cancelaria eparhială din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor l-a acuzat pe preotul Ioan Ungureanu de schismă în martie, după aproape jumătate de an de când acesta nu-l mai pomeneşte la slujbe pe ÎPS Teofan. „Nepomenirea chiriarhului locului (n.r. arhiereu conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii) are semnificaţii profund teologice. Nu vorbim despre faptul că cineva s-a supărat că altcineva nu-i mai rosteşte numele. Canoanele arată că oprirea pomenirii arhiereului înseamnă că nu mai eşti în comuniune cu biserica, cu slujitorii bisericii, cu cei pe care îi reprezintă biserica”, a mai specificat purtătorul de cuvânt al MMB.

Întrucât Ungureanu a adoptat în continuare o atitudine schismatică, pe 5 mai, o delegaţie a Arhiepiscopiei Iaşilor a mers în localitatea Schit Orăşeni şi i-a înmânat preotului o decizie prin care a fost oprit de la slujire. Atunci, Ioan Ungureanu a lansat o serie de ameninţări cu moartea la adresa oficialilor Arhiepiscopiei Iaşilor, după cum a susţinut purtătorul de cuvânt al MMB într-o conferinţă de presă.

Din vara trecută, în sânul BOR a apărut o mişcare schismatică determinată de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, în perioada 17-26 iunie 2016. Semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri a stârnit reacţii virulente printre clericii din biserici şi mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine”. Reacţiile cele mai dure au apărut în unele biserici şi mănăstiri din Moldova, acolo unde mai mulţi clerici au oprit pomenirea la slujbe a ÎPS Teofan, mitropolitul MMB.

Citeşte şi:

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“
 

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“


Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite