Paradoxul copiilor cu note mari, rămaşi nerepartizaţi la licee. Printre ei, un copil cu 9,54 media de absolvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Mai mulţi elevi cu medii peste 9 la Evaluarea Naţională sau la absolvirea anilor de studii nu au intrat la niciun liceu din cauză că nu au completat cum trebuie listele de opţiuni, la înscriere. La nivel naţional, conform datelor Ministerului Educaţiei, 70% dintre elevi au fost repartizaţi la una dintre primele cinci opţiuni.

Mai mulţi elevi din judeţul Iaşi cu note mari la Evaluarea Naţională, dar şi la media de absolvire a anilor de studii, nu au fost repartizaţi la nicio unitate şcolară din judeţ. Unul dintre elevii nerepartizaţi este absolvent al Şcolii Gimnaziale „Constantin Erbiceanu” din Erbiceni, judeţul Iaşi, scrie Ziarul de Iaşi. Acesta a obţinut la examenul de Evaluare Naţională media 8.50. În ceea ce priveşte media de absolvire, elevul a avut media 9.54. 

Un alt caz este al unui elev de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, care a reuşit să treacă examenul cu 9.45 la Limba şi literatura română şi 6.90 la Matematică. Mai mult, media sa de absolvire în urma celor patru ani de studiu este 9.43. Potrivit sursei citate, acesta nu este singurul tânăr absolvent al Colegiului Pedagogic ieşean care nu a fost repartizat în prima etapă.

Cel de-al doilea elev are media de admitere 8.10, după ce a primit 8.90 la Limba şi literatura română şi 6.65 la Matematică. Acesta a încheiat anii de studiu cu 9.43. Şi un elev al Şcolii Gimnaziale Chişcăreni, judeţul Iaşi, este în aceeaşi situaţie. Chiar dacă a obţinut media 8.02 în urma examenelor naţionale, şi 9.72 media pe anii de studiu, acesta a rămas nerepartizat.

Elevi de 10 care au ratat liceele bune

O situaţie similară se regăseşte şi într-o altă instituţie de învăţământ din municipiul Iaşi, acolo unde un elev al Şcolii Gimnaziale „Otilia Cazimir” a obţinut media 8.07 în urma ierarhiei de admitere. Deşi a avut note peste 8 la examenele naţionale şi în urma celor patru ani de studiu, acesta a rămas pe dinafară la repartiţia computerizată. La nivel naţional s-au înregistrat cazuri şi mai surprinzătoare, mai scrie Ziarul de Iaşi. 

15 elevi cu medii de admitere peste 9 au rămas nerepartizaţi la liceu. Doi dintre ei au obţinut la proba de matematică nota 10.00. Zece dintre cei 15 elevi sunt din Bucureşti, iar cea mai mare medie a unui absolvent nerepartizat e de 9.50. Cea mai mare medie a unui elev nerepartizat este 9.57 şi aparţine unui tânăr din Cluj-Napoca. 110.035 de candidaţi au fost repartizaţi în prima etapă de admitere la liceu 2022, iar 6.852 nu au fost repartizaţi. 

Situaţii ca cele prezentate anterior apar de cele mai multe ori în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opţiuni, astfel că opţiunile exprimate de el sunt ocupate înaintea lui de alţi candidaţi care au medii mai mari. Elevii pot participa la etapa a doua de admitere la liceu, care începe la finalul lunii iulie. Din păcate, va putea opta doar pentru licee în care au mai rămas locuri libere. Adică nicidecum licee pe măsura nivelului lor, dacă ar fi bifat corespunzător şi complet opţiunile din start.

Ce se întâmplă cu elevii nerepartizaţi

În cazul elevilor menţionaţi anterior şi al altora aflaţi în această situaţie, în număr de 159 la nivelul judeţului Iaşi, aceştia vor rămâne nerepartizaţi în această sesiune de admitere. Ei trebuie să participe la o altă sesiune care va fi organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune. La nivel naţional, conform datelor ministerului Educaţiei, 70% dintre elevi au fost repartizaţi la una dintre primele 5 opţiuni. Cel mai mare procent, adică peste 77.000 de elevi, 52,4% dintre elevi, au intrat la una din primele 2 opţiuni, iar 42% dintre candidaţi au intrat la prima opţiune.

Opţiunile elevilor cu medii mari şi rămaşi nerepartizaţi au fost indicate de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Bogdan Cristescu.  „Problema care se pune este cănu poţi avea toate locurile doar la liceu. (…) Este trist pentru aceşti copii. Şi eu sper, cu ajutorul diriginţilor şi inspectoratelor, ei să fie ghidaţi spre cea mai bună opţiune pentru ei”.

Suplimentarea numărului de locuri la liceu pentru clasa a IX-a a fost cerută în două petiţii de către aproape 4.000 de părinţi. Ministrul Educaţiei a declarat în acel context că sunt suficiente locuri la liceele din Bucureşti.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cine era tânărul portughez mort în Bucegi, trăsnit de fulger. Ghidul montan care l-a însoţit, acuzat că a ignorat avertizările meteo

De ce i-a demis Zelenski pe şeful Serviciului intern de securitate, un prieten din copilărie, şi pe procurorul general, o aliată apropiată

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite