Metode barbare de întrerupt sarcina folosite de moldovence

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În era tehnologiei, femeile apelează la metode băbeşti pentru a scăpa de obligaţii

Obstetricienii de la maternităţile ieşene se confruntă cu gesturi extreme din partea unor femei care vor să scape de sarcină. Acestea ajung la spital în stare gravă după ce îşi introduc în organul genital diverse obiecte pentru a avorta. Pentru că femeile „uită“ să menţioneze că au încercat să scape de sarcină, doctorii sunt nevoiţi uneori să scoată uterul din cauza unor infecţii care pot duce chiar la decesul pacientei. Anual, medicii de la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi au de tratat câte cinci astfel de cazuri.

VIDEO Fabrică de avorturi ilegale din centrul Iaşiului. Pentru 1000 de euro ar fi întrerupt o sarcină de patru luni şi jumătate

Medicii care fac avorturi ilegale de la Iaşi au mai primit o reclamaţie la Parchet

Una din metodele recent practicate de femei pentru provocarea unui avort este introducerea tulpinelor de plante în organul genital. „Majoritatea avorturilor provocate se bazează pe ruperea membranelor. Unele dintre femei ajung cu tulpini de plante astringente introduse în vagin, care modifică PH-ul şi care creează o inflamaţie. Ultimul caz de acest gen l-am avut în urmă cu aproape jumătate de an, când o femei şi-a introdus o nalbă în vagin“, spune doctorul Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi.

Au folosit săpun

O altă metodă demnă de Evul Mediu este introducerea sârmelor şi a obiectelor metalice în organul genital. „Acestea provoacă sângerări, femeile apelează la această metodă din dorinţa de a rupe membrana în care este învelit fătul“, spune doctorul Socolov.

AUDIO Ghidul şpăgii în maternitate

UPDATE Făt salvat în burta mamei printr-o operaţie în premieră naţională, la Iaşi. Vezi aici cum s-a desfăşurat intervenţia FOTO şi VIDEO

Medicii au fost şocaţi să constate că unele femei din judeţ au vrut să scape de sarcina nedorită apelând la săpun. „Şi-au introdus bucăţi de săpun în vagin, fără însă să declanşeze avortul. Se produce doar o iritaţie locală“, mai spune doctorul Socolov. Altele, din disperare, ridică bolovani ca să-şi provoace avortul. „Am avut şi cazuri când femeile se supun unui efort foarte mare, merg mult pe jos, ridică greutăţi ca să scape de sarcină“, mai spune doctorul Socolov.

O altă metodă, ceva mai „civilizată“ este întoxicarea voită cu medicamente. De cele mai multe ori însă, pastilele nu-şi fac efectul.

Profilul femeilor care avortează

Deşi pare greu de crezut că în secolul XXI femeile apelează la metodele băbeşti pentru a avorta, medicii spun că multe din pacientele care apelează la chiuretaj au avut înainte o tentativă eşuată de a scăpa de sarcină. „Sunt femei de la ţară, cu mulţi copii, cu o condiţie socio-economică precară, care nu îşi permit să facă chiuretajul care costă între 150 şi 200 de lei“, explică doctorul Socolov. Printre femeile care au apelat la chiuretaj se numără şi Ana (35 de ani), deja mamă a unei fetiţe de 12 ani. Ieşeanca aflată la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi şi-a motivat decizia de a face un avort prin lipsa banilor şi a unei relaţii stabile.

„Am o fetiţă dintr-o căsnicie care s-a terminat cu un divorţ. Acum sunt cu cineva, dar nu e nimic stabil. Am întreţinut relaţii sexuale doar în cele 10 zile înainte de menstruaţie şi în cele 10 zile după, dar de data asta s-a prins sarcina“, spune femeia.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite