Medicul-deputat vrea medicamente compensate integral pentru toţi cei care merg la medicul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Ciuhodaru s-a înscris în UNPR săptămâna trecută
Tudor Ciuhodaru s-a înscris în UNPR săptămâna trecută

Doctorul Tudor Ciuhodaru vrea ca toţi pacienţii care se prezintă la medicul de familie să benefecieze de medicamente compensate integral. Deputatul consideră că  reducerea preţurilor la medicamente va creşte accesul la tratament pentru cei cu venituri reduse şi, implicit, creşterea speranţei de viaţă şi reducerea cheltuielilor de tratament.

De asemenea, Ciuhodaru susţine că această măsură va duce la reducerea aglomeraţiei din unităţile de primire a urgenţelor şi a solicitărilor la ambulanţă. "În plan economic această măsură va permite supravieţuirea industriei farmaceutice româneşti şi a micilor farmacii precum şi reducerea costurilor din sistemul de sănătate. Pacienţii  se plâng de faptul că medicamentele sunt scumpe şi că nu-şi pot urma tratamentul ajungând în stare gravă la spital. În cazul pensionarilor majoritatea veniturilor este utilizată pentru medicamente iar părinţii ajung să cheltuie sume importante pentru medicaţia copiilor", susţine doctorul Tudor Ciuhodaru.

Conform acestuia, România are cea mai mica rată de compensare a medicamentelor din UE de doar 59% în timp ce media europeană este de 81%. În Polonia media compensării ajunge la 67,5%, în Cehia 78,6% iar în Spania aflată în criză ajunge la 93,4%. În schimb, durează de până la de trei ori mai mult (1.200 de zile) pentru ca un medicament să intre pe lista de compensate, "recordul" din UE fiind deţinut de Belgia cu 403 zile.

"În condiţiile în care medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă 58% dintre antibioticele cu prescripţie medicală, 43% pentru afecţiuni cardiovasculare, 51% pentru afecţiuni ale sistemul digestiv, 70% pentru afecţiuni ale sistemului nervos, 80% pentru afecţiuni reumatice, constatăm că intenţia guvernului de a scoate din lista compensatelor aceste medicamente înseamnă, pe de o parte, blocarea accesului la tratament pentru cei cu venituri reduse, în mare parte vârstnici iar, pe de altă parte, dispariţia industriei farmaceutice româneşti şi a micilor farmacii", susţine deputatul.

CITEŞTE ŞI:

Ignorat de şefii USL Iaşi, deputatul Tudor Ciuhodaru pândeşte un colegiu din alt judeţ pentru un nou mandat de parlamentar

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite