La Iaşi, tratament cu ultraviolete unic în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul CF a fost achiziţionat un aparat cu care se pot trata afecţiuni dermatologice. Dispozitivul a costat 10.000 de euro şi este unic în medicina din Moldova. Panourile pot fi utilizate fără ca pacientul să urmeze un tratament înainte.

De la sfârşitul anului trecut, pacienţii cu probleme dermatologice beneficiază de un tratament profesionist la clinica de specialitate a Spitalului CF din Iaşi cu ajutorul a două panouri cu fototerapie cu ultraviolete. Aparatul este folosit pentru boli dintre cele mai diverse, de la acnee, vitiligo, până la dermatoze sclerozante. Nu au voie să facă tratament cu aceste două panouri persoanele foarte în vârstă, fără echilibru sau cele cu leziuni premaligne.

„Se începe cu un minut şi jumătate, o expunere foarte scurtă, este o terapie foarte lejeră pentru pacient. Sunt panouri mult mai convenabile decât cabina de PUVA terapie, ocupă un spaţiu foarte mic“, spune doctorul Tatiana Ţăranu, şefa Clinicii de Dermatologie a Spitalului Clinic CF. Deşi relativ nou în dermatologie, dispozitivul s-a bucurat de succes din partea bolnavilor.

Avantajele fototerapiei cu ultraviolete

„Avem mulţi pacienţi, deocamdată n-am stabilit dacă să-l folosim numai pentru cei internaţi. Au beneficiat de fototerapie cu bandă îngustă cu radiaţii UVB şi cei care au venit direct din ambulator pentru că n-au unde în altă parte să se ducă“, spune doctorul Ţăranu. Medicii de la Spitalul CF susţin că panourile sunt utile atât pacienţilor, cât şi cadrelor sanitare, cărora le uşurează vizibil munca şi pe care le fereşte de expunerea la radiaţii.

„Ne uşurează foarte mult munca, expunerile sunt doar pentru psoriazis şi vitiligo, aparatul având aceste indicaţii principale, dar noi ne ghidăm după fototipul cutanat, după maladie şi după literatură, aplicăm terapia. Am folosit-o şi în dermatoze sclerozante. Are o acţiune antiinflamatorie şi monomodulatoare la o mulţime de boli severe. Este o terapie extraordinar de utilă şi cam târziu am avut acces la ea“, mai explică şeful Clinicii de Dermatologie. Cât despre pacienţi, aceştia nu trebuie să urmeze niciun tratament înainte de expunerea la panourile cu fototerapie, aşa cum se întâmplă în cazul cabinelot PUVA.

„Avem şi aici restricţii, cazurile se selectează bine, ca orice terapie cu radiaţii ultraviolete. N-au voie să se expună persoanele cu nevi pigmentari sau persoanele cu leziuni premaligne care se pot transforma sub acţiunea radiaţiilor“, spune doctorul Ţăranu. Specialiştii susţin că acest dispozitiv este unic în dermatologia din Moldova. „Centrele universitare mari din ţară au astfel de dispozitive, dar în Iaşi există doar cabine PUVA, care sunt clasice şi sunt cunoscute de prin deceniul 7 al secolului 20“, mai spune doctorul Ţăranu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite