Justificare deloc ortodoxă: cum explică Patriarhia taxa pe cap de credincios impusă pentru susţinerea Trinitas TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel sfinţeşte studiourile Trinitas în iunie 2014 FOTO basilica.ro
Patriarhul Daniel sfinţeşte studiourile Trinitas în iunie 2014 FOTO basilica.ro

Oficialii Patriarhiei admit existenţa unei hotărâri luate în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind impunerea unei taxe lunare fiecărei familii de credincioşi pentru susţinerea trustului media Trinitas.

Decizia a fost aprobată în cadrul unei şedinţe a Sinodului din decembrie 2014 şi a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015.

Potrivit circularei trimise de Patriarhie entităţilor BOR din România şi din diaspora, fiecare preot paroh trebuie să contribuie financiar pentru susţinerea activităţii "Televiziunii şi Radioului TRINITAS, ce aparţin Patriarhiei Române". Parohiile trebuie să vireze către bugetul Trinitas o sumă echivalentă cu "0,07 lei/familie/lună".

Dezvăluirea a fost făcută, pe blogul personal, de către jurnalistul Cătălin Striblea, care a ataşat o fotocopie a unei înştiinţări privitoare la decizia sinodului având antetul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

„Acum, ştiu că suma vi se pare mică, dar fiecare picătură contează. Pentru că un preot dintr-un sat cu 500 de familii are de dat la mai-marii săi cam 35 de lei şi tot aşa. (...) Mi-a făcut şi un calcul cu un număr de opt milioane de familii în România. Dacă, prin absurd, Biserica ar fi atât de eficientă să strângă banii de la toată lumea, iar preoţii atât de doritori să plătească, am ajunge în următoarea situaţie: într-o lună Trinitas ar strânge cam 560 de mii de lei. Asta ne duce într-un an la 1,5 milioane de euro, destul să operezi o televiziune de mărimea Trinitas. Cele de ştiri au costuri de la 200-300 de mii până la 1,5-2 milioane“, a comentat Cătălin Striblea pe blogul striblea.ro.

În urma mediatizării prin intermediul unei surse indirecte a "taxei Trinitas", oficialii Patriarhiei Române au emis un comunicat de presă în care au încercat să justifice impunerea dării.


ocumentul publicat de jurnalistul Cătălin Striblea pe blogul personal

taxa trinitas

"Prin intermediul acestor instituţii media cultural-religioase, Patriarhia Română informează opinia publică despre evenimentele bisericeşti, lucrarea pastoral-misionară, socială, educaţională şi culturală a Bisericii, dar şi aducând în atenţia publicului istoria, cultura şi tezaurul de credinţă şi spiritualitate creştină românească în context european. Radioul şi Televiziunea Patriarhiei Române aduc multă lumină, bucurie şi speranţă mai ales persoanelor singure, vârstnice şi bolnave, prin slujbele religioase transmise zilnic (Liturghie şi Vecernie)", se arată în debutul comunicatului semnat de către Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

În continuare, comunicatorii BOR explică faptul că, de la înfiinţarea radioului şi televiziunii Trinitas, în anul 2007, acestea ar fi fost susţinute financiar exclusiv din contribuţii ale eparhiilor din ortodoxe din România şi din diaspora şi "nu din publicitate comercială sau din surse netransparente şi nedeclarate". În continuare, şefii Patriarhiei spun că trustul de presă Trinitas practică parţial modelul de finanţare ale televiziunii şi radioului publice. 

"După cum Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiodifuziune sunt susţinute financiar prin plata unui abonament pe factura de energie electrică de către fiecare familie de români, tot aşa radioul şi televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române sunt susţinute financiar prin contribuţia clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea Sfântului Sinod din decembrie 2014 a avut ca scop intensificarea eforturilor de susţinere financiară a TRINITAS TV şi Radio TRINITAS în condiţiile crizei economice prelungite, dată fiind importanţa acestora pentru viaţa şi activitatea Bisericii azi. În concluzie, TRINITAS Tv şi radio TRINITAS au un scop misionar, nu unul comercial, iar susţinătorii lor sunt clerul şi credincioşii ortodocşi români din ţară şi străinătate, adică principalii beneficiari ai programelor acestora", se mai arată în document.

Mai puteţi citi şi:

„Scheletele“ din dulapul Patriarhului Daniel: „diavol” pentru fratele său, rebel în Elveţia, bănuit de blat cu Securitatea, preafericitul milionarilor
 

Românii, în sprijinul Domnului: Fiecare familie va plăti o taxă lunară pentru televiziunea BOR, Trinitas TV

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite