Istoria s-a rescris la Ungheni. Primul pod de flori peste Prut după 25 de ani. Românii din Basarabia, mesaj pentru Iohannis: „Primiţi-ne acasă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de tineri de pe ambele maluri ale Prututului s-au întâlnit la Ungheni. FOTO: Andreea Silvestrovici / Facebook
Sute de tineri de pe ambele maluri ale Prututului s-au întâlnit la Ungheni. FOTO: Andreea Silvestrovici / Facebook

Sute de tineri basarabeni care au plecat pe 5 iulie, pe jos, din Chişinău au intrat astăzi, 11 iulie, în România, prin Vama Ungheni (judeţul Iaşi), unde erau aşteptaţi de români de pe celălalt mal al Prutului. „Marşul lui Ştefan cel Mare“ este o acţiune a mai multor organizaţii care susţin unirea Republicii Moldova cu România. În premieră pentru ultimii 20 de ani, românii de pe ambele maluri ale Prutului refac, astăzi, podurile de flori.

UPDATE 14.00 Sute de basarabeni au trecut graniţa cu România, prin punctul de trecere a frontierei de la Ungheni. Potrivit vameşilor, până la ora 13.00, au intrat în România în jur de 500-600 de cetăţeni din ţara vecină, care au fost întâmpinaţi cu flori şi vorbe bune de către manfestanţii din partea românească a Prutului.

În jurul orei 13.30, câţiva mii de oameni au plecat pe jos dinspre Ungheni spre Iaşi, urmând să străbată o distanţă de 24 de kilometri. Manfestanţii unionişti sunt aşteptaţi în Iaşi în jurul orei 18.00 pentru o întâlnire programată în Piaţa Unirii.

----------------------------------------------------------------

La Vama Ungheni au ajuns sâmbătă dimineaţă, 11 iulie, sute de români din Basarabia, care au plecat din 5 iulie, pe jos, din Chişinău. La Prut au fost întâmpinaţi de românii din ţara mamă, veniţi atât din Iaşi, Vaslui, cât şi din Bucureşti, alături de care vor reface, pentru prima dată în ultimele două decenii, celebrul Pod de flori. 

Organizatorii mitingului pentru unirea Basarabiei cu România au pus la dispoziţie transport gratuit dus-întors pentru ieşenii care vor să-i întâmpine pe tineri, deplasarea autocarelor fiind din Piaţa Unirii, începând cu ora 8.00. Mihai Chirica, primarul interimar al Iaşiului, a declarat, vineri, că va participa la marşul de la Ungheni împreună cu mai mulţi angajaţi ai municipalităţii.

„Atât eu, cât şi colegi din Primărie, dar şi din cadrul PSD, ne vom prezenta la Ungheni pentru a face parte din delegaţia de primire a tinerilor care vin din Republica Moldova. Vom veni împreună în municipiul Iaşi, ne vom întâlni în Piaţa Unirii. E o acţiune frumoasă care îndeamnă să ne privim destinul aşa cum se cuvine, suntem români şi trebuie să gândim ca atare şi trebuie să participăm şi cu sufletul şi nu numai pentru a susţine astfel de acţiuni, mai ales în condiţiile actuale“, a declarat Chirica, pentru ”Ziarul de Iaşi”.

Scrisoare către preşedintele Klaus Iohannis

”Platforma Unionistă Acţiunea 2012”, organizaţie care susţine marşul de la Prut, a trimis, vineri, o scrisoare, în numele a mii de tineri basarabeni, către preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi către guvernanţii de la Bucureşti. Redăm mai jos integral scrisoarea:

”Primiţi-ne acasă, Domnule Preşedinte!

Domnule Preşedinte,

În aceste zile, mai mult ca oricând, ne adresăm în primul rând Dumneavoastră, dar în acelaşi timp, fiecărui membru al Guvernului, fiecărui parlamentar în parte, tuturor preşedinţilor partidelor politice, pentru a ne fi alături.

Suntem în toiul unei acţiuni grele, prin care am vrut să arătăm Ţării cât de mult înseamnă pentru noi şi că setea noastră de reîntregire nu a fost oprită nici de sutele de mii de deportări şi crime din perioada sovietică, darămite acum, când avem dreptul la libera exprimare.

Am mers spre Ţară 20-30 de kilometri pe zi. Am mers în caniculă, pe temperaturi de 40 de grade, acum, când vă scriem această scrisoare, tocmai continuăm marşul pe furtună. Nu ne va împiedica nimic să ajungem la Bucureşti: sâmbătă la 10:00 trecem Prutul pe jos la podul feroviar de la Ungheni, iar duminică la ora 14:00, prietenii sau simpli bucureşteni care nu au uitat de noi ne aşteaptă în Piaţa Universităţii.


Noi n-am vrut să fim aşteptaţi. Când revii acasă des, mama nu te mai întâlneşte cu masa întinsă, ci te ceartă de ce n-ai spălat cana după tine când ai plecat. Domnule Preşedinte, noi vrem să ne certaţi că n-am spălat cana, nu mai vrem să fim aşteptaţi. Suntem tineri, suntem entuziaşti, este adevărat. Dar suntem o mie care gândim la fel. Fiecare dintre noi are cel puţin părinţii, fraţii, verişorii şi vecinii care gândesc la fel. Domnule Preşedinte, noi suntem doar 3 milioane peste Prut.

Ce vrem să vă rugăm, Domnule Preşedinte, este să nu uitaţi nici Dumneavoastră de noi. Ştim că sunteţi un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajungem la Bucureşti pentru a vă transmite Dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorinţa de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naţionale din 5 iulie de la Chişinău, şi mesajele venite de la oamenii simpli din satele şi oraşele Republicii Moldova cu care ne-am întlnit în marşul nostru pedestru. Vă scriem Dumneavoastră.

Drumul nostru lung ne-a făcut fericiţi, nu ne aşteptaţi ca pe nişte oaspeţi, noi nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înşine Maicii Românii. Ştim că rigorile diplomatice nu vă permit mai multe, dar vă rugăm, domnule preşedinte, să ne primiţi măcar cu o strângere de mână şi un cuvânt bun, cum aţi făcut-o când ne-am văzut la Chişinău.

Copiii înstrăinaţi ai neamului românesc, care îşi caută drumul spre revenirea acasă”.

Mars unire - refacem podul de flori FOTO Facebook
IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite