Intervenţie în regim de urgenţă la Iaşi. Medicii au salvat o pacientă oncologică, diagnosticată cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, acesta este al doilea caz existent în ultimii şapte ani, fiind în acelaşi timp şi foarte dificil de diagnosticat.

Medicii din Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au reuşit să salveze viaţa unei paciente infectate cu SARS-CoV-2, ce suferise o complicaţie în urma şedinţelor de radioterapie, complicaţie care i-a pus viaţa în pericol. 

Femeia de 69 de ani a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu un cancer de col uterin ce a necesitat o intervenţie chirurgicală în primă fază şi şedinţe ulterioare de radioterapie.

În urma şedinţelor de radioterapie făcute de-a lungul anilor, pacienta a suferit o complicaţie care îi punea viaţa în pericol: s-a prezentat la spital pentru că avea sângerări, medicii au descoperit că este vorba şi despre un blocaj renal, iar timpul internării pacienta a început să aibă sângerări masive.

Medicii au decis să o opereze de urgenţă, fiind nevoie şi de ajutorul chirurgului vascular Corneliu Moroşanu. Potrivit medicilor, complexitatea intervenţiei a fost dată de faptul că a fost necesară dezobstrucţia rinichiului, precum şi refacerea arterei printr-un patch, în caz contrar pacienta ar fi continuat să sângereze, existând riscul de deces. În urma intervenţiei s-a reuşit inserarea unor stenturi - sonde care asigură fluxul de urină de la rinichi la vezică. 

Urgenţa a fost una majoră, iar cazul foarte rar 

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, acesta este al doilea caz existent în ultimii şapte ani, fiind în acelaşi timp şi foarte dificil de diagnosticat. 

„Evoluţia a fost ulterior favorabilă, cu oprirea hemoragiei şi corectarea anemiei severe. Starea pacientei este acum destul de bună, se poate mobiliza, se alimentează şi se pregăteşte de externare. În ciuda faptului că pacienta era diagnosticată cu infecţia SARS-CoV-2, am intervenit fără ezitare în echipă mixtă şi am salvat viaţa pacientei”, a precizat dr. Radu Andriciuc, medic specialist urolog. 

Urgenţa a fost una majoră, susţine medicul ieşean, fiindcă sângerarea a fost masivă şi a fost nevoie de o intervenţie imediată pentru a putea salva viaţa pacientei. Acum, starea femeii de 69 de ani este una bună, hemoglobina care era la 5 în momentul internării a urcat până la 10, mănâncă regulat şi se pregăteşte de externare. Pacienta a rămas internată după procedură sub supraveghere suplimentară pentru a nu exista complicaţii determinate şi de infecţia cu COVID-19. 

Şeful Secţiei de Urologie, dr. Radu Costache, a precizat că în sala de operaţie se intră de patru ori pe zi în cazul urgenţelor ameninţătoare de viaţă, iar în timpul dimineţii se fac aproximativ cinci intervenţii programate în condiţiile în care a fost nevoie de scăderea numărului de proceduri programate conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, de la începutul acestei luni şi până pe 23 de noiembrie, în Clinica de Urologie a spitalului au fost făcute 180 de internări, toate necesitând intervenţii chirurgicale.

 „Activitatea secţiilor de Nefrologie şi Urologie continuă şi a continuat pe toată perioada din martie până în prezent, iar în fiecare zi sunt preluaţi cel puţin trei pacienţi din judeţele Moldovei. Faptul că aceşti pacienţi au sau nu statutul de pacienţi COVID pozitiv nu împiedică rezolvarea urgenţei medicale sau chirurgicale, aceasta fiind cea care primează. Ulterior, după rezolvarea urgenţei sunt dirijaţi într-un spital suport dacă mai au nevoie de spitalizare sau la domiciliu conform regulilor Direcţiei de Sănătate Publică”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Traian Berbeceanu, uluit de ce a ajuns un fost şef al prostituatelor: „Dacă nu el, atunci cine?”

Dunca face noi dezvăluiri de la CJ Caraş-Severin: „În China sau în Singapore ar fi fost executat pe loc”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite