Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Credincioșii iau deja cu asalt Iașiul

0
Publicat:

Sute de mii de pelerini sunt așteptați să se închine la racla Sfintei Parascheva, în primul an fără restricții, după pandemia de COVID-19. Primii enoriași au început deja să sosească în capitala Moldovei.

Coadă la Mitropolia Iași. FOTO Andrei Luca
Coadă la Mitropolia Iași. FOTO Andrei Luca

Pregătirile pentru pelerinajul organizat la Iași cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva sunt în toi, iar pelerinii au început deja să se adune în jurul Catedralei Mitropolitane din Iași, cu două săptămâni înainte de data în care se sărbătorește în mod oficial Sfânta Cuvioasă Parascheva. 

Duminică, 3 octombrie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, iar în următoarea săptămână, mai multe evenimente speciale vor avea loc în întreaga Arhiepiscopie a Iașilor. Biserici din mai multe localități din zona Moldovei vor fi sfințite, iar sâmbătă, 6 octombrie, începând cu ora 6:00 va începe procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a așeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei, a anunțat Lucian Apopei, purtător de cuvânt la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. 

La fel ca în anii precedenți, pelerinii care vor veni în această perioadă la Iaşi se vor putea închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva până pe 16 octombrie, care va fi mai apoi readusă în interiorul Catedralei Mitropolitane. 

Mii de credincioși la coadă cu două săptămâni înainte

Câteva mii de credincioși au stat deja la coadă în jurul Mitropoliei din Iași pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva (FOTO), cu două săptămâni înainte de sărbătoarea propriu-zisă. 

Aceștia au venit din întreaga țară, pentru a evita cozile de zeci de ore care se formează în mod normal în zilele premergătoare sărbătorii. Este primul pelerinaj care se va desfăşura, la Iaşi, fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, din anul 2020 până în prezent. 

Slujba Liturgică de pe 14 octombrie, când în calendarul ortodox este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi oficiată începând cu ora 9.30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, iar în zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă.

Ceremonialul religios va putea fi urmărit şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în diferite zone, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți. 

Credincioși la Mitropolia Iași. FOTO Andrei Luca
Credincioși la Mitropolia Iași. FOTO Andrei Luca

Pandemia, perioadă grea pentru pelerini

O perioadă extrem de dificilă în ceea ce privește pelerinajul la racla Sfintei Parascheva a fost cea a pandemiei, când diverse discuții au fost iscate pe marginea aglomerației care se încerca a se evita într-o perioadă în care zeci de oameni mureau zilnic din cauza infectării cu Sars-CoV-2. 

Cel mai greu moment a fost în anul 2020, primul al pandemiei, atunci când mai mulți oameni au protestat chiar în timpul slujbelor desfășurate pe Bulevardul „Ștefan cel Mare” din Iași. Zeci de persoane au forțat atunci gardurile puse pentru a se putea păstra distanțarea socială, încercând să ajungă la racla Sfintei Parascheva. Pentru a ajunge la racla Sfintei, oamenii erau legitimați și nu aveau voie să intre în interiorul Catedralei Mitropolitane, dacă nu aveau buletin de Iași. 

Anul 2021, cel de-al doilea al pandemiei, nu i-a mai împiedicat pe credincioși să vină la racla Sfintei PArascheva, peste 10.000 de oameni participând doar la slujba din ziua de 14 octombrie. 

Având în vedere cozile care s-au format deja în jurul Catedralei Mitropolitane, anul 2022 se anunță a fi din nou unul cu un număr record de pelerini care se vor închina la racla Sfintei Parascheva. În fiecare an, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care este prăznuit pe 14 octombrie, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite