Iaşi: Zghihara de Huşi, vinul de petrecere al vasluienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Zghihara de Huşi, vinul de petrecere al vasluienilor
Iaşi: Zghihara de Huşi, vinul de petrecere al vasluienilor

Numele licorii vine de la uşurinţa cu care se învese-lesc cei care o beau. Se mai spune că vinul dă putere şi poftă de joc.

Zghihara este un soi de viţă de vie care se găseşte numai în viile din Huşi, unde are mediul perfect pentru a rodi. Vinul alb care se obţine din boabele strugurilor este sec, de calitate superioară şi este indicat să fie servit cu mâncăruri uşoare.
„Este unic, soiul creşte numai la noi, în zona Huşilor, la fel ca şi Busuioaca de Bohotin“, a afirmat primarul Ioan Ciupilan, care consideră vinul cel mai bun promotor al zonei. Zghihara de Huşi nu are arome şi este un soi foarte productiv, cu o aciditate ridicată.

„În ultimii ani am obţinut cam 18-20 de tone la hectar, deşi media este undeva la 15 tone. Cel mai bine merge la chefuri şi petreceri. De aici şi numele său: zghihaia vine de la «zghihuială», cum spuneau bătrânii, fiindcă cei care-l beau devin foarte energici, foarte volubili“, povesteşte inginerul Teodor Botezatu, directorul Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir“ din Huşi.

Tradiţiile s-au pierdut, odată cu evoluţia tehnologică. „Când se mergea la cules în vie, strugurii se adunau doar în «ţuhali» (saci din iută). Se călcau în «călcătoare», o covată mare, din lemn, care se scurgea şi se punea în butoaie, la fermentat“, îşi aminteşte Teodor Botezatu.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite