Iaşi: Vandali ameţiţi cu sirop de tuse la Palatul Copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paznicul a găsit pe lângă burlanele sparte mai multe sticluţe de sirop care conţine derivate din opium vândut ieftin în farmacii, fără reţetă.

Şefii instituţiei publice susţin că au avut de-a face cu un grup de tineri recalcitranţi. „Cincisprezece tineri au intrat în curte. Au consumat nişte sirop de tuse şi pe măsură ce beau, siropul şi-a făcut efectul. Au început să ţipe şi să demonteze burlanele de la clădire. Portarul instituţiei, ajutat de un vecin, au intervenit şi i-au ameninţat că vor chema Poliţia. Abia atunci au plecat“, spune Constantin Şerban, directorul Palatului Copiilor din Iaşi.

Tinerii au lăsat în urmă o pungă în care se aflau zece sticle de sirop de tuse, goale. „M-am gândit că trebuie să fie ceva cu ele şi am apelat la cei de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog. Au constatat că în consum excesiv aceste siropuri sunt periculoase“, a mai spus şeful instituţiei.

„Siropul conţine substanţe derivate din opiu“
Siropul de tuse, care se poate cumpăra acum cu 4-5 lei sticluţa chiar din farmacii, fără restricţii, era la modă înainte de apariţia pe piaţă a produselor etnobotanice. „Consumat într-o doză mai mare se poate vorbi de o senzaţie de ameţeală cu stări halucinogene şi efecte similare cu cele provocate de un drog. Acest sirop era folosit prin anul 2006 de către tinerii cu posibilităţi financiare reduse pentru că era mai ieftin“, a spus comisarul Romică Ichim, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi. Medicii spun că luat în exces, siropul împotriva tusei poate cauza reacţii adverse dintre cele mai diverse.

„Acest sirop conţine substanţe derivate din opiu şi se utilizează ca medicaţie antitusivă. În situaţii de supradozaj pot apărea dureri digestive, respiratorii, alergii, ameţelile se pot agrava până la euforie, convulsii şi comă“, a spus doctorul Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Potrivit medicului, deocamdată, la spital nu a ajuns niciun copil care să fi consumat acest sirop în cantitate mare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite