Iaşi: Poveştile infractorilor care au fentat puşcăria. Vezi aici care sunt cei mai căutaţi moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În topul celor mai căutaţi răufăcători pe care autorităţile ar vrea să-i vadă după gratii se află 4 moldoveni. Ion Clămparu, Ammar Nanaa şi Severin Tcaciuc sunt câteva dintre „vipurile“ date în urmărire generală care parcă au intrat în pământ.

 Prima poziţie în topul celor mai căutaţi români este ocupată de suceveanul Severin Tcaciuc. La o săptămână după ce a fost liberat condiţionat din Penitenciarul Botoşani, Judecătoria Suceava a emis un nou mandat de executare a pedepsei cu închisoarea în cazul lui. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru instigare la evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau de creditul societăţii. Pe site-ul Poliţiei Române Tcaciuc apare alături de alţi 17 infractori printre care şi Omar Hayssam.

Citeşte şi:

Suceava: Severin Tcaciuc a fost pus în libertate (FOTO)

EXCLUSIV Suceava: Lista răzbunării lui Severin Tcaciuc (FOTO şi VIDEO)

Fugit în Austria

„Pe numele lui Severin Tcaciuc au fost emise două mandate de executare a pedepsei, numai unul dintre ele fiind executat. Din cauză că statul român nu a obţinut extrădarea decât pentru un singur mandat, acum se pune în aplicare cel de-al doilea“, a explicat judecătorul Gabriel Florariu, din cadrul Judecătoriei Suceava.  Cu toate acestea, Tcaciuc a beneficiat de protecţie timp de 45 de zile de la eliberare şi nu a putut fi reţinut până pe 25 martie, potrivit principiului „specialităţii“ din Legea 302/2004.

image

Tcaciuc a intrat în atenţia oamenilor legii după ce, comisarii Gărzii Financiare Suceava au constatat că firmele omului de afaceri sucevean au produs statului, în anii 2000-2001, un prejudiciu de peste 4 milioane de lei. În urma cercetării activităţii firmei de transport a acestuia au fost descoperite peste 40 de infracţiuni. Potrivit anchetatorilor, Tcaciuc se află în Austria.


Clămparu în top 30 cei mai căutaţi din Europa


Ion Clămparu (42 de ani) este poreclit „Papa“, „Cap de porc“, „Ion de la Madrid“ sau „Omu“. Botoşăneanul este unul dintre cei mai cunoscuţi, dar şi cei mai căutaţi interlopi din ţară şi figurează şi pe lista  Interpolului printe primii 30 dintre cei  mai căutaţi infractori din Europa. Înainte de 1989 a fost condamnat la închisoare pentru crimă, iar după ce a ieşit din puşcărie ar fi dezvoltat în Spania una dintre cele mai mari reţele de crimă organizată care se ocupă cu prostituţia în mai multe ţări din Europa. Deşi are mai multe  procese pe rolul instanţelor, judecătorii nu l-au văzut niciodată la faţă pentru că este de negăsit din 2003.

                               

image

Ion Clămparu

"Până la existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitivă prezumţia de nevinovăţie se aplică şi în cazul acesta. Cred ca în jurul lui Ion Clămparu s-a creat doar o legendă. Nevinovăţia lui va fi dovedită în cele din urma. Toate afirmaţiile făcute de către autorităţi s-au dovedit în cele din urmă a fi total neadevărate",  a declarat Bogdan Tufeanu, unul dintre avocaţii lui Clămparu.

O notificare trimisă în urmă cu doi ani de Interpol arăta că interlopul botoşănean a folosit numele de Robert Wieciorkiewicz şi ar fi circulat cu această identitate în Anglia, Olanda, Spania, Italia sau Franţa.  „Pe Ion Clămparu îl avem în aplicaţia de urmăriţi şi desfăşurăm activităţi specifice poliţieneşti pentru prinderea lui“, a declarat Viorel Şerbănoiu, şeful IPJ Botoşani.

Vezi şi:

Iaşi: Interlopul Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internaţională

Fosta soţie a interlopului Vasile Rodideal: „Nu ştiu unde este”

Ammar Nanaa

image


În topul celor 18 „Most Wanted“ de pe siteul IGPR se numără şi botoşăneanul Gheorghe Lupu (56 de ani) care are mandat de arestare preventivă pentru trafic de persoane, nemţeanul Ion Chiţa (43 de ani) care a fost condamnat la 18 ani pentru omor săvârşit în 2000 şi fraţii Hassan Nanaa (38 de ani) şi Ammar Nanaa (44 de ani), căutaţi pentru devalizarea societăţii ieşene Terom. Ultimii doi ar fi închişi în Siria.

image

Printre „vipurile“ date în urmărire se numără şi basarabeanul Vasile Rodideal (50 de ani, foto), condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a încercat să asasineze un alt cap al lumii interlope ieşene, dar şi locotenentul acestuia Dumitru Chetreanu, condamnat în acelaşi dosar, la 14 ani de închisoare. Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor, în octombrie 2009.


Poliţişti daţi în urmărire


Basarabeanul, care era judecat în mai multe dosare, a plecat din ţară, deşi avea interdicţie. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Rodideal s-ar afla la Moscova. În urmărire a fost dat şi Doru Colac (42 de ani), condamnat la 7 ani de închisoare pentru proxenetism şi lipsire de libertate, dar şi foştii poliţişti Iustin Liţă (38 de ani) condamnat la trei ani pentru viol şi Andrei Pădure condamnat la cinci ani pentru viol. Potrivit anchetatorilor, ultimii doi au abuzat în 2003 de o fată. Foştii agenţi ai Secţiei IV s-ar afla în Italia.

Excepţie
Mihai Necolaiciuc reţinut în SUA


Unul dintre cei mai căutaţi români a fost suceveanul Mihai Necolaiciuc (59 de ani), care se afla pe locul doi în topul Poliţiei Române. Acesta este fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române(CNCFR) şi a fost urmărit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro cauzat CNCFR. Necolaiciuc a dispărut fără urmă din ţară în februarie 2005 după ce procurorii anticorupţie au început urmărirea penală pe numele său.

La vremea respectivă, fostul şef al CFR a declarat că este la tratament în Viena. Nu s-a mai întors, iar o serie de erori judecătoreşti au făcut imposibilă prinderea lui pentru un timp. Mihai Necolaiciuc a fost reţinut în Statele Unite pentru şedere ilegală, în 18 iunie 2009. Acesta a fost capturat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi cei de la Departamentul de Migrări şi Vămi. Arestarea acestuia a fost făcută la cererea Interpol Washington, iar ancheta a fost coordonată de Biroul Central Naţional SUA, Divizia pentru străini şi fugari. Autorităţile române au înaintat celor americane trei cereri de extrădare, ultima dintre acestea a fost comunicată pe 31 ianuarie 2011. O instanţă americană a aprobat, în 2 martie, extrădarea către România a lui Necolaiciuc.

Citeşte şi:

Iaşi: O parte din banii Terom au fost daţi pe pantofi şi şpagă

Iaşi: Cum acţiona caracatiţa Terom

Infractori căutaţi de 12 ani

Veteranul urmăriţilor general din Botoşani este Ioan Ciotir (42 ani) condamnat la 10 ani de închisoare pentru viol. Condamnat în 1999 bărbatul a beneficiat de o întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, însă nu a mai fost de găsit. IPJ Botoşani are daţi în urmărire alţi 122 de infractori. Emanuela Fayaleh (44 de ani), cunoscută cu ultimul domiciliu în Iaşi,  este dată în urmărire internaţională din 2001 după ce a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune. Aceasta ar fi ţepuit mai multe firme şi ar fi creat un prejudiciu de 300.000 de lei. Faileh s-ar afla într-una din ţările arabe.

„Din ţările arabe răspunsurile vin destul de greu. În funcţie de tratatele care există se face predarea. Din păcate, numărul persoanelor date în urmărire creşte de la an la an. În primele trei luni ale acestui an 40 de persoane au fost date în urmărire în baza mandatelor date de instanţă, iar 42 au fost depistate“, a precizat comisarul Ştefan Săuleac, şeful Birou Urmăriri din cadrul IPJ Iaşi.


Bârlădean condamnat pentru înşelăciune


Cristian Dumitru Gherman (36 de ani), din Roman, este cel mai căutat infractor nemţean. Bărbatul este dat în urmărire de 12 ani pentru că s-a sustras condamnării de trei ani pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti pentru furt calificat.

„Pe 30 august 1997 Cristian Gherman a pătruns prin efracţie într-un apartament din Capitală de unde a sustras mai multe bunuri. Cu o lună înainte, acesta plecase cu toate încasările unui magazin unde lucra ca vânzător“, spune inspectorul principal Cătălina Bădeanu,  purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Citiţi şi:

Iaşi: Interlopul Vasile Rodideal s-a mai ales cu trei ani şi şase luni de închisoare

Domnica Vârlan (57 de ani) din comuna Ardeoani, judeţul Bacău, este dată în urmărire naţională de nouă ani de poliţişti pentru că are de executat 6 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului. Aceasta a ajutat o cunoştiinţă să transporte şi să îngroape un cadavru. Bârlădeanul Sorin Catană (45 de ani) este căutat de anchetatori pentru a executa 15 ani de închisoare. Acesta  a înşelat în 1997 o firmă din Iaşi şi a creat un prejudiciu de  24.339 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite