FOTOGALERIE Evacuare cu scandal dintr-un cămin al Primăriei. Zeci de rromi, scoşi cu forţa din locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile au fost evacuate cu forţa din căminul Primăriei
Familiile au fost evacuate cu forţa din căminul Primăriei

Peste 30 de persoane care locuiau în căminul municipalităţii de pe strada Sărăriei, numărul 13, au fost scoşi cu forţa din imobil din cauza datoriilor şi a lipsei actelor de închiriere. Ieşenii locuiau abuziv în căminul mizerabil, fără utilităţi şi aflat într-o stare avansată de degradare, cu risc seismic ridicat. Imediat după evacuare, muncitorii Citadin au trecut la demolare.

Datornici evacuaţi cu jandarmii dintr-un cămin al Primăriei Iaşi (VIDEO)

Foarte indignaţi, locatarii de etnie rromă au refuzat să plece din cămin deoarece nu aveau unde să se mute şi ar fi ajuns în stradă în mijlocul sezonului rece. „Stau aici din 1986. Am şapte copii şi nu am unde să mă duc. Ce să fac acum, să stau în şanţuri? Să vină Primăria să ne dea o cameră undeva să ne mutăm“, s-a plâns Maria Covaci, unul din locatari. Oamenii dau vina pe şefii din Primărie care ar fi refuzat să le facă acte deşi ar fi solicitat în repetate rânduri acest lucru.

În semn de protest, locatarii au încercat să blocheze intrarea în cămin

Vezi fotogaleria cu acţiunea de evacuare a familiilor rrome

„Am ajuns în calea disperării. Sunt bolnav cronic, am doi copii şi am hepatită, artrită. Dacă ajung în stradă, eu mor. Toate cheltuielile îmi sunt plătite şi facturile mele sunt pe zero. Nu este uman să ne arunce în stradă, mai ales acum când este frig“, a spus Marian Guţă.

Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii spun că locatarii căminului de pe Sărărie au fost somaţi să plece încă de acum un an, astfel încât să aibă timp să-şi găsească o altă locuinţă, iar mulţi dintre ei au fost scoşi din imobil şi în urma unor hotărâri judecătoreşti.

„Ei nu locuiesc cu forme legale. Pe interiorul clădirii, totul se prăbuşeşte, scările, tavanul, nu sunt grupuri sanitare, apă potabilă sau gaz. Fac scandal, vecinii sunt deranjaţi, plus că îşi aruncă în stradă gunoaiele şi dejecţiile. Au fost somaţi de un an că trebuie să plece, dar ei au refuzat. Ne-am oferit să ducem copiii în adăpostul de noapte, dar din nou au refuzat“, au spus reprezentanţii Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, din subordnea Primăriei.

Şapte echipaje ai Poliţiei şi Jandarmeriei au venit la faţa locului, pregătiţi pentru a aplana vreun scandal. Atunci când au văzut că autorităţile împrejmuiesc zona şi se pergătesc de demolare, oamenii şi-au făcut bagajele, şi-au scos sacii cu lucruri personale în stradă şi au asistat paşnic la demolare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite