FOTO Şcoala de bune maniere literare, proiect cultural unic în România, cu titulari de curs precum Emil Brumaru, Florin Lăzărescu sau Oltiţa Cîntec

0
0

Oficialii Muzeului Literaturii Române Iaşi organizează "şcoala de bune maniere literare", un proiect unic în România destinat literaţilor aflaţi la început de carieră.

Şcoala de bune maniere literare este structurată pe şase cursuri, fiecare dintre acestea susţinut de către un om de cultură ieşean cu notorietate în domeniu. Iniţiatorii proiectului le promit cursanţilor că la finalul trainingului vor pleca cu simţurile critic şi artistic mult mai ascuţite.

Emil Brumaru va deschide porţile imaginaţiei şi va stimula exprimarea poetică la cursul de „Poezie”, unde „Vom vorbi despre poezie... Vom face exerciţii de creativitate... Ne vom juca... Totul va fi spontan, fiindcă altfel nu se poate”.

La cursul de „Proză” cunoscutul prozator român Petru Cimpoeşu va explica de ce „a scrie înseamnă a citi lumea”.

Cei care doresc să afle de la criticul de teatru Oltiţa Cîntec de ce „teatrul nu e literatură” se pot înscrie la cursul „Text dramatic”.

Viorel Ilişoi va face cunoscute subtilităţile stilului jurnalistic şi le va povesti cursanţilor „despre cum se scrie un reportaj dacă trebuie. Şi mai ales despre cum nu se scrie”.

Florin Lăzărescu îşi va învăţa studenţii cum să scrie un scenariu de film, dincolo de aspectele teoretice, individual sau în echipă, şi cum să-l „vândă, având în vedere specificul concret al pieţei româneşti.”

Workshopul „Desene după poveşti”, susţinut de Alexandra Gheorghiu, va presupune o incursiune în lumea poveştilor lui Ion Creangă, prin intermediul ilustraţiei de carte, la sfârşitul căruia cursanţii de toate vârstele vor fi familiarizaţi cu noţiuni de ilustraţie şi desen.

Taxa de participare la unul dintre cele 6 cursuri este de 250 lei pentru angajaţi sau 150 lei pentru elevi/studenţi. Nu există limită de vârstă, dar locurile sunt limitate. Pentru cei cărora situaţia financiară nu le permite această taxă, organizatorii au pregătit o surpriză: câte un loc gratuit la fiecare dintre secţiuni. Condiţia este ca portofoliul de lucrări personale să convingă titularul cursului.

Cei ce doresc să facă parte din promoţia 2014 a celei de-a II-a ediţii a Şcolii de bune maniere literare se pot înscrie până în data de 20 martie.

Pentru a se putea înscrie, viitorii elevi sunt rugaţi să trimită un CV şi o scrisoare de intenţie la adresa de e-mail scrierecreativalamuzeu@yahoo.com sau pe adresa Muzeului Literaturii Române Iaşi (Iaşi, strada Vasile Pogor, nr. 4, 700110), specificând secţiunea pe care o doresc (poezie, proză, text dramatic, reportaj, scenariu de film, desene după poveşti). Cei care doresc să obţină un loc gratuit trebuie să adauge o creaţie proprie (text scris sau desen).

Şcoala de bune maniere literare este un proiect dezvoltat de Muzeul Literaturii Române Iaşi în parteneriat cu Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” şi revista „Zona Literară”, iar coordonatorii sunt Dan Lungu şi Cătălin-Mihai Ştefan.

Mai puteţi citi:

Scriitorul Dan Lungu "se bagă" în administraţie şi preia şefia Muzeului Literaturii Române Iaşi

Dan Lungu, scriitor: „În prima zi de şcoală eram pierit“

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite