Factura la căldură, mister pentru ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii Dalkia şi Gheorghe Nichita (dreapta) au semnat contractul de prestări servicii
Şefii Dalkia şi Gheorghe Nichita (dreapta) au semnat contractul de prestări servicii

Oficialii Primăriei nu au încă gazul natural şi cărbunele asigurate pentru a da căldură.

Căldura ieşenilor la iarnă, asigurată pe hârtie

Ieşenii nu ştiu nici acum cât vor plăti pe întreţinerea de la iarnă deoarece reprezentanţii Primăriei abia lucrează la formulele de calcul pentru costul de producţie a energiei termice, valoarea subvenţiilor şi numărul beneficiarilor de ajutoare la încălzire. Dacă municipalitatea nu va subvenţiona  facturile ieşenilor pe timp de iarnă, cele 50.000 de familii abonate la CET vor plăti aproape 320 de lei pe gigacalorie, adică facturi aproape duble.

„Apă caldă fără întreruperi“
Şefii oraşului au semnat ieri contractul de prestări servicii cu compania Dalkia, care va asigura apa caldă şi căldura ieşenilor de pe 20 octombrie. Prestatorul va prelua 675 de persoane de la CET, care vor fi plătite cu aceleaşi salarii de Primăria Iaşi.

Facturile la încălzire vor exploda la iarnă. Ieşenii vor plăti dublu la întreţinere

Compania franceză va întreţinere şi toate bunurile CET şi va asigura producerea, transportul şi distribuirea energiei termice ieşenilor, servicii decontate la sfârşitul fiecărei luni de Primărie, în calitate de operator de termoficare. Dalkia va cumpăra cărbunele pentru această iarnă şi va încheia noi contracte cu furnizorii de gaz metan, în decursul săptămânii viitoare.

„Acest contract de prestări servicii ne duce în situaţia în care vom începe furnizarea agentului termic fără întreruperi. Vom asigura funcţionarea CET în această iarnă până la momentul în care vom finaliza licitaţia pentru alegerea unui nou operator“, a mai spus primarul Gheorghe Nichita. Francezii ar trebui să preia activitatea de la CET pe 20 octombrie.

Salarii grase la CET pentru stat degeaba

Primăria nu poate produce curent
„Costul gigacaloriei îl vom stabili după ce vom avea contractele de combustibil finalizate şi după ce facem transferul de personal. Săptămâna viitoare vom începe să lucrăm la acest cost, care va fi plătit de populaţie după 20 octombrie“, a mai spus Nichita. Dacă temperaturile vor scădea sub 10 grade Celsius trei nopţi la rând, municipalitatea va arde cărbunele aflat în stocurile CET, 20.000 de tone.

După 20 octombrie, CET va consuma doar combustibilul asigurat prin noile contracte. Primăria, în calitate de operator de termoficare, nu este însă autorizată să producă şi energie eletrică deoarece nu a primit licenţă. „În cazul în care, până pe 20 octombrie, nu obţinem licenţa de producere şi furnizare a energiei electrice în sistemul naţional, funcţionăm doar cu energia termică“, a mai spus primarul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite