Fabuloasele şpăgi ale unui chirurg cardiolog. Medicul ar fi cerut mii de euro, însă făcea şi mici reduceri săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Bitere este arestat preventiv pentru 30 de zile FOTO Captură YouTube
Eugen Bitere este arestat preventiv pentru 30 de zile FOTO Captură YouTube

Până la 1.500 de euro pentru o operaţie ar fi pretins un chirurg din Iaşi acuzat de mai multe infracţiuni de luare de mită. Eugen Bitere, de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Iaşi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. El este căsătorit cu un procuror de la Parchetul Curţii de Apel Iaşi, care s-a pensionat anul acesta.

Medicul de chirurgie cardiovasculară Eugen Bitere ar fi obişnuit să ceară mită în euro atât de la pa­cienţi, cât şi de la rudele acestora. Informaţiile apar în referatul de arestare întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, unitatea care investighează presupusele şpăgi ale cunoscutului doctor de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV).

Potrivit unor surse juridice, procurorii au obţinut arestarea chirurgului ieşean după ce au prezentat în instanţă şase fapte de luare de mită imputate medicului. Surse juridicare au precizat însă că Parchetul ar avea suspiciuni pentru cel puţin 11 acte materiale de luare de mită. 

Procurorii ieşeni notează, în do­cumentul prin care au convins două instanţe să îl aresteze pe Eugen Bitere, că atribuţiile de serviciu ce sunt relevante în anchetă sunt: exercitarea profesiei de medic în mod responsabil; examinarea bolnavilor imediat după internare, întocmirea şi redactarea oricăror acte medicale în legătură cu pa­cienţii pe care îi are sau i-a avut în grijă etc. Unele dintre aceste obli­gaţii pe care medicul Bitere şi le-ar fi asumat ar fi fost încălcate, spun procurorii, care notează în referatul de arestare că „inculpatul a înţeles să exercite aceste prerogative cu care a fost învestit de către auto­ri­tăţile statului în vederea realizării de foloase pentru sine“.

Mită de 1.500 de euro

„Astfel acesta, în vederea/după îndeplini­rea, sau chiar în timpul exercitării acestor prerogative, Bitere Eugen-Valentin solicita şi primea de la pacienţi sau rudele acestora sume importante de bani“, se arată în referatul de arestare. Iar sumele invocate de anchetatori sunt cu adevărat impresionante, raportat, de pildă, la salariul mediu din mu­nicipiul Iaşi, care se situează în jurul sumei de 500 de euro.

O primă faptă imputată medicului ieşean datează din octombrie 2016, atunci când Bitere ar fi pretins de la pacientul S.D.I. suma de 7.000 de lei în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale. Procurorii spun că pacientul nu a putut obţine aceas­tă sumă, aşa că i-a oferit chi­rur­gului, printr-un intermediar, „doar“ 4.000 de lei.

O a doua faptă imputată lui Eugen Bitere este plasată în perioada 2 - 16 februarie 2017, când doctorul ar fi primit 1.000 de lei de la o pacientă pentru a efectua o intervenţie chirurgicală. În cursul lunii aprilie, au mai spus procurorii, Eugen Bitere ar fi pre­tins pacientului P.V., dar şi fratelui acestuia, suma de 1.500 de euro pentru o operaţie. „Deoarece cei doi nu dispuneau de această sumă de bani, a acceptat şi primit în cursul lunii mai 2017 suma de 4.500 lei de la P. G., după ce a efectuat actul medical“, au precizat anche­tatorii. Pe 6 iunie, chirurgul ar fi cerut tot 1.500 de euro, însă de această dată de la o pacientă şi fiica acesteia. La doar câteva zile, procurorii spun că, pentru o simplă consultaţie, doctorul a primit 100 de euro de la fiica unei paciente. Pe 15 iunie, Eugen Bitere ar fi pretins 1.500 de euro de la un pacient, primind efectiv 1.300 de euro. 

Procurorii au efectuat percheziţii atât acasă la medicul Bitere, cât şi la biroul acestuia de la spital, unde au descoperit o mică avere. Medicul avea acasă 23.500 de euro, 1.250 de dolari şi 3.500 de lei. „În cauză, cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale“, au transmis reprezentanţii, care vizează şi alte fapte de luare de mită ale chirurgului de la ICBV. 

Avocatul lui Bitere, Mihai Tun, nu a putut fi contactat ieri pentru a expune un punct de vedere în numele clientului său. 

Citeşte şi:

Pacient sărac jecmănit de un chirurg celebru, înainte de operaţie. „Cinci mii te costă, cincizeci de milioane”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite