Erată judiciară în dosarul medicului Dorobăţ. Condamnată pentru corupţie, doctoriţa nu mai are voie să fie manager

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi a anunţat miercuri, 2 decembrie, că medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, nu mai are voie să fie manager.

Decizia judecătorilor ieşeni a venit ca urmare a judecării unei contestaţii la executare ce a fost formulată chiar de medicul Carmen Dorobăţ. Doctoriţa a fost condamnată pentru fapte de corupţie pe 20 noiembrie, atunci când judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au stabilit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru ea. 

Prin aceeaşi sentinţă, care a rămas definitivă, judecătorii modificau pedeapsele accesorii şi complementare impuse medicului ieşean şi stabileau că aceasta nu mai are dreptul de a preda în universităţile de stat şi în cele private timp de 5 ani. 

Totuşi, prin sentinţă nu se explica în mod clar dacă interdicţia de a preda e singura cu care a rămas Dorobăţ, în condiţiile în care prima instanţă, adică Tribunalul Iaşi, stabilise, prin prima hotărâre, că medicul nu mai are voie să ocupe funcţii publice, inclusiv de conducere. 

"Stabileşte că modificarea dispusă prin decizia penală menţionată referitoare la dispoziţiile privind pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, priveşte doar interzicerea exercitării dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, al cărui conţinut a fost extins, cu menţinerea interzicerii execitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi k din Codul penal, aşa cum au fost aplicate prin sentinţa penală nr. 917/12.07.2019, pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015", e decizia de miercuri a medicului Dorobăţ. 

Carmen a Dorobăţ a reacţionat la scurt timp şi a dat de înţeles că va demisiona. "Am clarificat prin avocaţii mei exprimarea deciziei finale şi sigur mă voi conforma. Sunt convinsă că managementul va merge la fel de bine  Vă mulţumesc pentru colaborarea instituţională pe care am avut o", a spus Dorobăţ. 

Care au fost acuzaţiile procurorilor

Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pe 31 ianuarie 2015, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul directoarei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. Potrivit DNA, în schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la UMF Iaşi să promoveze cu nota 9 examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, profesorul Gheorghe Dorobăţ.

Potrivit motivării primei instanţe, Carmen Dorobăţ a fost găsită vinovată că a cerut, în perioada iunie - iulie 2014, 5.500 de euro de la 55 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară. Managerul de la Infecţioase a fost declarat vinovat şi pentru complicitate la luare de mită, faptă comisă de soţ, care ar fi primit în 2015 suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi.

Judecătorul din primă instanţă care i-a condamnat pe soţii Dorobăţ susţine că probele de la dosar „confirmă fără dubiu” săvârşirea faptelor de către cei doi doctori. Magistratul pune accent pe faptul că doctoriţa Dorobăţ nu a comunicat rezultatele probelor practice susţinute de elevi dintr-un interes obscur, respectiv pentru a primi mită. „Practica nerespectării procedurii de evaluare şi comunicare a notelor de la această probă era cunoscută de studenţii de la colegii din anii superiori, fiind un aspect ce rezultă din probe, respectiv din documente UMF, şi declaraţiilor martorilor studenţi audiaţi în cauză, modalitatea aleasă de inculpată, de comunicare a fiecăruia în parte a rezultatului la proba practică, reprezentând un pretext pentru ca studentul să se prezinte la biroul acesteia pentru a-i înmâna suma de bani, fiind cunoscut de către aceştia că remiterea sumei de bani înainte de aflarea rezultatelor finale era o garanţie atât a promovării examenului respectiv, cât şi a obţinerii unor note mari, unora dintre studenţi fiindu-le necesară o notă mare pentru păstrarea locului bugetat”, se arată în motivare.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite