După cinci ani de aşteptări, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi va fi dotat cu un aparat de rezonanţă magnetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi primeşte sâmbătă un nou aparat de rezonanţă magnetică, după cinci ani de promisiuni.

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, cel mai mare spital din Moldova, a funcţionat timp de cinci ani fără aparat de rezonanţă magnetică (RMN).

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a aprobat spitalului suma necesară pentru achiziţionarea aparatului, acesta urmând a fi instalat mâine în incinta unităţii medicale.

Spitalul „Sfântul Spiridon“ a efectuat în ultimele săptămâni o serie de pregătiri a spaţiului în care va fi instalat RMN-ul. După o serie de testări standard pe care spitalul trebuie să le facă, pacienţii unităţii medicale îşi vor putea face investigaţia aici, fără să mai fie nevoiţi să apeleze la serviciile altor furnizori.

„Spaţiul a fost pregătit corespunzător, iar aparatul de rezonanţă magnetică va fi instalat în spital sâmbătă. La început, câteva zile, vom urma o procedură standard de testare a acestuia. Ulterior, pacienţii vor putea face investigaţia la noi în spital“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului.

Ultimul aparat RMN al spitalului s-a defectat în 2011, după ce a servit unitatea medicală timp de 14 ani. După ce aparatul vechi s-a stricat, spitalul a încheiat contracte de colaborare cu diferiţi furnizori de servicii de imagistică prin intermediul cărora bolnavii puteau primi servicii medicale. În funcţie de urgenţa pacientului, investigaţia putea fi făcută imediat sau chiar la câteva luni distanţă.

Calitatea noului aparat este comparabilă cu cea a aparatului performant de la Institutul de Oncologie, respectiv de 1,5 Tesla. Valoarea aparatului care va ajunge la „Sf. Spiridon“ este de aproape un milion de euro.

În perioada următoare şi Spitalul de Copii „Sf. Maria“ va fi dotat cu primul aparat de rezonanţă magnetică din istoria sa. Unitatea medicală va avea un RMN printr-o finanţare străină, respectiv printr-un program de onco-pediatrie susţinut din fonduri norvegiene.
 

Citeşte şi:

Pacient dispărut de trei luni de la spitalul „Socola” din Iaşi. Fiul lui este dispus să ofere recompensă celor care îl pot ajuta cu informaţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite