Directorul Teatrului Iaşi, ginerele lui Radu Beligan, sancţionat de procurori pentru contracte semnate cu el însuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul teatrului ieşean, Cristian Hadji-Culea, ginerele actorului Radu Beligan, şi alţi şefi ai unităţii au fost acuzaţi de conflict de interese din cauza a două contracte suspecte.

Conducerea Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi a a ajuns în vizorul procurorilor ieşeni în urma unor contracte de drepturi de autor. Zilele trecute, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus amendarea administrativă cu 1.000 de lei a directorului instituţiei, Cristian Hadji-Culea, acuzat de instigare la conflict de interese.

Aceeaşi pedeapsă au primit-o şi alte persoane din conducerea teatrului ieşean. Adi Caraulea, directorul adjunct artistic, Luminiţa Condurache, contabil-şef şi Cristian Loiso, consilier juridic, au fost acuzaţi la rândul lor de conflict de interese după ce ar fi urmat ordinele directorului fără a respecta însă legea.

Potrivit unei adrese a procurorilor ieşeni sancţiunile administrative au fost acordate în cazul contractelor de drepturi de autor din spectacolele “Trei surori” şi “Zeul Măcelului”, puse în scenă de teatrul ieşean în ultimii ani.

Guvernul a legalizat contractele cu sine

Directorul Cristian Hadji-Culea a fost regizor la ambele piese şi scenograf la una dintre ele, fiind remunerat chiar de instituţia pe care o conduce în baza unor contracte pe drepturi de autor. Reprezentanţii teatrului nu au făcut niciodată publică valoarea respectivelor contracte încasate de Hadji-Culea, ginerele actorului Radu Beligan, însă aceaste s-ar ridica, potrivit unor surse din teatru, la aproape 20.000 de euro.

Suma pare a fi astronomică în condiţiile în care salariul mediu al actorilor de la Iaşi variază între 1.000 şi 1.200 de lei.

Pentru infracţiunea pentru care a fost cercetat Hadji-Culea, fostul director al Operei Naţionale Române din Cluj, Rareş Trifan, a fost trimis în judecată de procurori însă, la fel ca la Iaşi, amendat administrativ de, până la urmă, instanţă. Ulterior situaţiei de la Cluj, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă în care a legalizat aceste practici ale directorilor instituţiilor de cult, act normativ invocat şi de procurorii ieşeni în cazul lui Hadji-Culea.

“În urma modificărilor prevederilor art. 28 din OUG nr. 189/2008, dispusă prin OUG nr. 68/2013 (publicată în M.O. nr. 389/29.06.2013), în prezent managerii instituţiilor de cultură pot participa direct sau indirect la realizarea de spectacole în cadrul instituţiei pe care o conduc, cu aprobarea autorităţii în subordinea căreia funcţionează instituţia respectivă”, au precizat procurorii ieşeni în documentul citat.

Hadji-Culea, prezenţă ştearsă în Teatru

Profitând de noile reglementări, au precizat aceleaşi surse, Cristian Hadji-Culea ar urma să pună în scenă, în primăvară, o nouă piesă în care va încasa bani ca regizor în baza drepturilor de autor. 

Directorul de la teatrul ieşean nu a răspuns ieri la telefon pentru a oferi un punct de vedere. Adi Carauleanu, directorul adjunct artistic a precizat reporterului “Adevărul” că nu ştie de amenda primită de la procurori şi că va reveni cu detalii atunci când va fi informat. Nu a făcut-o până la redactarea acestui material. 

Cristian Hadji-Culea este director al Teatrului din Iaşi din 2006 ocupând această funcţie, s-a speculat la acea vreme, prin influenţa socrului său, marele actor Radu Beligan. Amprenta lăsată de Hadji-Culea asupra teatrului ieşean a fost una mai mult decât ştearsă acesta atrăgându-şi, mai ales în ultimii ani, antipatii din partea mai multor oameni de cultură.

În vara anului trecut, managerul de la Operă, Beatrice Rancea, declara presei din Iaşi că relaţia ei cu Hadji-Culea este una “delicată” şi că încearcă să o “gestioneze cât mai bine”. Recent, teatrul ieşean a pus în scenă o piesă semnată de un actor ieşean, Neculai Volovăţ, desfiinţată de criticii de specialitate din Iaşi.

Citeşte şi: 

Cel mai important festival de teatru din nord-estul României adună la Iaşi 200 de artişti din zece ţări. Programul complet al FITPT 2013

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite