Deliciul verii: îngheţata de casă. Cum se pregăteşte desertul răcoros cu căpşuni şi oţet balsamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara, îngheţata se numără printre cele mai apreciate deserturi. „Adevărul” vă propune cinci reţete delicioase de îngheţată, să vă răcoriţi în zilele călduroase.

1. Îngheţată cu miere şi smochine

Ingrediente necesare pentru patru porţii: 1 păstaie de vanilie, 200ml smântână pentru frişcă, 300ml lapte integral, 50g de zahăr alb, 4 gălbenuşuri, 3 linguri de miere de albine, 4 smochine proaspete.

Mod de preparare: Păstaia de vanilie se taie longitudinal şi se scoate cu un cuţit miezul. Separat, într-o cratiţă, se pun la fiert smântâna, laptele şi zahărul. Gălbenuşurile se bat separat şi se adaugă miezul de vanilie. Amestecul se toarnă peste compoziţia din lapte şi smântână, după care se foloseşte telul sau mixerul pentru omogenizarea conţinutului. Se lasă la fiert la foc

mic până se îngroaşă şi apoi se adaugă mierea de albine. Conţinutul se lasă la răcit până

ajunge la temperatura camerei, după care se pune la congelator pentru aproximativ 6 ore, amestecând din oră în oră cu o furculiţă, să nu se formeze cristale de gheaţă. Îngheţata se serveşte cu smochine proaspete tăiate în sferturi sau cu un sos de fructe la alegere. 

2. Îngheţată cu căpşuni şi oţet balsamic

Ingrediente necesare pentru patru porţii: 450g căpşuni spălate şi tăiate în cubuleţe, 3 linguri oţet balsamic, 300 ml smântână, 218 g lapte condensat, 200 ml budincă gata făcută

inghetata naturala

Mod de preparare: Căpşunile şi oţetul balsamic se pun într-un bol, se amestecă şi se lasă la marinat aproximativ 30 de minute. Conţinutul se amestecă cu mixerul până devine o pastă. Se toarnă smântână într-un castron şi se bate până se obţine frişca, după care se adaugă laptele condensat, budinca şi pasta de căpşuni. Amestecul se pune la congelator timp de şase ore. Îngheţata se scoate din congelator cu 10 minute înainte de servire.

3. Îngheţată cu limenocello şi biscuiţi amaretti

Ingrediente pentru patru porţii: 300 g afine, 4 linguri limoncello, 3 linguri zahăr pudră, 300 ml smântână pentru frişcă, 6 linguri vin pentru desert, 6 biscuiţi amaretti, pisaţi

Mod de preparare: Se pun afinele, o lingură de limoncello şi o lingură de zahăr într-o tigaie, la fiert, timp de 1-2 minute, până când amestecul capătă o culoare intensă, iar afinele sunt încă întregi. Conţinutul se lasă la răcit şi, în paralel, se amestecă într-un castron smântâna, restul de limoncello, vinul până se îngroaşă. Amestecul se lasă la congelator două ore. După aproximativ două ore, se pune într-un pahar special câteva afine, biscuiţi pisaţi şi o lingură de îngheţată. 

4. Îngheţată Mocha

Ingrediente pentru şase porţii: 50g zahăr pudră, 2 linguri apă, 2 linguriţe ness, 150g ciocolată, 3 gălbenuşuri, 250 ml smântână grasă

Mod de preparare: Se amestecă zahărul, apa şi ness-ul într-o cratită şi se lasă la fiert 1-2 minute. Apoi se adaugă ciocolata mărunţită şi se lasă la topit. Compoziţia rezultată se lasă la răcit şi se adaugă gălbenuşurile, amestecând bine. Se bate smântâna până se îngroaşă şi se adaugă în amestecul de ciocolată. Amestecul se lasă la răcit, până ajunge la temperatura camerei, şi apoi se pune la congelator pentru patru ore. Din oră în oră se amestecă cu o furculiţă, să nu se formeze cristale de gheaţă. Îngheţata se serveşte cu ciocolată rasă, fructe sau sos de caramel.

5. Îngheţată de trandafiri 

Ingrediente pentru opt porţii: 30 de trandafiri de dulceaţă, 1/2 pliculeţ sare de lămâie, 300g zahăr, 500 ml lapte dulce, fiert, 300 g smântână naturală

Mod de preparare: Se aleg petalele de la trandafiri, se clătesc într-o strecurătoare şi se lasă la scurs cel puţin o oră. Apoi se pun într-un vas, se freacă cu sare de lămâie, până se sfărâmă bine, şi se adaugă zahărul. Amestecul se pune în frigider pentru 24 de ore, amestecându-se din când în când, până se topeşte zahărul. A doua zi, se mixează compoziţia de trandafiri, laptele dulce şi smântâna timp de 10 minute. Amestecul se pune la congelator pentru zece ore, amestecându-se de cel puţin patru ori, să nu se formeze cristale de gheaţă. Îngheţata se poate servi cu sirop de trandafiri. 

Surse: www.culinar.ro, www.retetecalamama.ro, www.desprecopii.ro

Citeşte şi:

Top 10 bancuri despre infidelitate. Ce îi spune nevasta soţului după ce află că a fost înşelată  

 - Top 10 bancuri despre impotenţi. Este adevărat că se poate trata impotenţa cu lapte? Da, dacă în ceaşcă se pun…  

 - Cele mai bune bancuri cu schiori. Care este al treilea lucru pe care îl face Bulă când ajunge acasă de pe munte  

 - Top 10 bancuri despre Ceauşescu. Cine a scris telegrama „Trăiască Partidul Comunist. Rămân“  

Top bancuri cu Moş Nicolae: ce cadou i-a cerut o blondă moşului  

- Cele mai tari bancuri cu Sfântul Petru. Cum încearcă românul să dea şpagă la poarta Raiului  

Top 10 bancuri despre beţivi: „Şi cum mergeam liniştit spre casă, deodată simt că mă calcă cineva pe mână“  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite