„Daniele, nu uita, va veni şi vremea ta!” 4.000 de ieşeni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta anti-sistem şi pentru a comemora victimele din Clubul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Piaţa Unirii s-au strâns în jur de 4.000 de persoane FOTO Ionuţ Benea
În Piaţa Unirii s-au strâns în jur de 4.000 de persoane FOTO Ionuţ Benea

Câteva mii de ieşeni şi-au manifestat interesul, pe Facebook, de a participa la un protest împotriva clasei politice din România. Manifestaţia urmează să aibă loc vineri seară.

Ora 21.30 După două ore de la începerea manifestaţiei, grupuri mari de ieşeni se desprind din colectivul adunat în Piaţa Unirii şi se îndreaptă spre casă. Jandarmii spun că numărul protestatarilor nu depăşeşte 3.000-3.200 de persoane

Ora 21.00 Ieşenii strigă acum mesaje împotriva Bisericii Ortodoxe Române, a cărei reprezentanţi au avut mai multe reacţii controversate în urma incendiului în care şi-au pierdut viaţa 32 de tineri, alţi 150 fiind răniţi. Ieşinii strigă în cor „Daniele, nu uita, va veni şi vremea ta!”

Ora 20.45 Protestatarii rămân pe loc şi scandează „Jos Parlamentul!”, „Jos sistemul”. Ei au pancarte cu mesaje împotriva întregii clase politice, multe dintre ele precizând că „noi am votat 300, voi sunteti 600”. Pe soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza sunt câţiva lideri autointitulaţi care transmit diverse mesaje. În piaţă sunt în jur de 4000 de ieşeni.

Ora 20.35 Tinerii scandează „Jos sistemul”, „Colectiv, colectiv”, „Unitate naţională”. Potrivit Jandarmerie, în acest moment, în centrul oraşului sunt în jur de 3.500-4.000 de ieşeni. 

Ora 20.15 Numărul ieşenilor care s-au alăturat manifestaţiei creşte de la un minut la altul. Potrivit estimărilor de la faţa locului, în Piaţa Unirii sunt acum în jur de 3.500 de tineri care scandează „Unitate naţională”.

iasi

Ora 20.05 Numărul de persoane ieşite în stradă a crescut considerabil în ultimele minute, jumate din Bulevardul Ştefan cel Mare fiind ocupat de coloana de manifestanţi. 

Potrivit corespondentului de la faţa locului, cele două grupuri s-au unit şi în acest moment, în centrul oraşului, sunt în jur de 3.000 de ieşeni care protestează împotriva sistemului. 

Ora 19.45 În faţa primăriei sunt acum în jur de 400 de tineri care protestează paşnic, fără să strige mesaje ca în celelalte seri. Ieşenii au pancarte cu mesaje tematice orientate împotriva clasei politice. Unii dintre ei flutură drapelul naţional, iar alţii împart abţipilduri cu inimi desenate, în memoria unei victime decedate în incendiul din Clubul Colectiv. „Mimi era un artist pasionat, care poza şi desena tot ce semăna cu o inimă. Ne-am gândit că inima ar putea fi un simbol pentru mişcarea noastră”, ne-a spus un ieşean.

iasi

Ora 19.30 În Piaţa Unirii şi în faţa Primăriei Iaşi s-au adunat două grupuri de tineri. În ambele locuri sunt câte de 200 de persoane. Ieşenii au aprins mai multe lumânări în memoria victimelor decedate şi, momentan, nu scandează nimic. Ieşenii protestează pentru a-şi putea creşte copii în ţară, pentru a le putea oferi o educaţie decentă şi pentru un viitor mai bun. 

După trei seri consecutive în care ieşenii au ieşit pentru a protesta împotriva politicienilor, vineri, aceştia sunt aşteptaţi din nou să se alăture unei manifestaţii.

iasi

Un eveniment prin care ieşenii sunt invitaţi să iasă în stradă a fost publicat pe Facebook încă dinainte ca primele grupuri să se mobilizeze spontan, în serile de marţi, miercuri şi joi. Potrivit datelor de pe grupul „Vineri, România se uneşte la Iaşi”, până la momentul redactării acestei ştiri, 8.000 de ieşeni au confirmat prezenţa la eveniment în timp ce alţi 8.400 şi-a manifestat interesul faţă de manifestare.


Cei care găzduiesc pagina de Facebook au anunţat că tinerii sunt aşteptaţi în faţa Primăriei Iaşi, loc de unde se va pleca, ulterior, în Piaţa Unirii din Iaşi. „De la ora 19.00 vom fi în faţa primăriei, unde vom rămâne până la ora 20:30, după care vom porni către Piaţa Unirii, unde ne vom opri! Nu vom face vreun marş sau promenadă prin oraş! Vom râmîne în Piaţa Unirii! Ne dorim alături de noi oameni care ştiu pentru ce ies pe stradă! Oameni care cer cu adevărat ceva! Vă rog,  nu daţi curs instigărilor la violenţă”, a scris Alina Mocanu, una dintre ieşencele care au organizat, pe Facebook, evenimentul din această seară.

Joi seară, sub o mie de persoane au ieşit în stradă la Iaşi, grupul de persoane divizându-se şi plecând în direcţii diferite. Au apărut şi discuţii în contradictoriu între cei care au ieşit la protest, mulţi dintre tineri fiind nemulţumiţi de faptul că fiul unui şef din cadrul UNPR, Ştefan Manolache, s-a numărat printre liderii de grup.

Anterior, miercuri seară, la Iaşi s-a înregistrat cel mai mare număr de protestatari, în jur de 5.000 de persoane ieşind în stradă şi mărşăluind pe străzile din oraş. Marţi seară, peste 2.500 de ieşeni au ieşit la o manifestaţie spontană după cea similară, dar de mai mare amploare, ce se organizase la Bucureşti.

Citeşte şi: 

Peste 2.000 de persoane au ieşit în stradă la Iaşi: „Bucureşti, nu uita. Iaşul e de partea ta!“. Tinerii au fost aplaudaţi de la geamuri de ieşeni


Ajută victimele din Colectiv. Donează pentru tratamente şi dotarea spitalelor în contul RO97INGB0000999903477197 – ING BANK sau prin SMS la numarul 8824. România solidară - impreună pentru #colectiv.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite