Cum va arăta cel mai mare aeroport al României, după Otopeni. Lucrările vor dura până la finalul anului 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Iaşi Airport
FOTO: Iaşi Airport

Noul terminal al aeroportului va fi gata până la finalul anului 2023, au transmis autorităţile, care spun că actualul aeroport nu mai face faţă fluxului de pasageri.

Finanţarea construirii unui nou terminal la Aeroportul Internaţional din Iaşi a fost semnată, valoarea totală a proiectului depăşind suma de 60 de milioane de euro. 

Aproximativ trei sferturi din această sumă va fi acoperită prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar o altă parte a sumei va veni de la stat. Aerogara ieşeană va acoperi şi ea o mică parte din proiect, printr-un credit contractat pe 15 ani. 

În urma implementării proiectului de extindere şi modernizare, Aeroportul Iaşi va beneficia de un nou terminal având o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri/an. 

În perioadele de vârf, T4 va putea să asigure realizarea formalităţilor pentru 950 de pasageri pe oră. Vor exista şapte porţi pentru Plecări şi trei porţi pentru Sosiri, cu fluxuri bidirecţionale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobride-uri. În primă fază, vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate.

Viitorul terminal va fi construit cu o amprentă la sol de peste un hectar, pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), şi va avea o suprafaţă desfăşurată de 31.210 mp, pe o lungime de 200 de metri şi o adâncime de 50 de metri. T4 va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3, şi va fi legat de acesta printr-o galerie. T4 va deservi zborurile internaţionale, traficul intern urmând a fi transferat din T2 în T3.

aeroport

FOTO: Iaşi Airport

Această primă etapă a proiectului mai presupune reconfigurarea căilor de acces către aeroport şi mărirea capacităţii de parcare auto la sol, de la 350 la 500 de locuri. În acelaşi proiect este inclusă şi realizarea unui parc de panouri fotovoltaice.

„Dăm startul dezvoltării aeroportului, proiect vital pentru comunitatea noastră. Este un moment extrem de important ce marchează începutul unui nou capitol în evoluţia aeroportului. T4 va fi proiectat pentru a avea o capacitate dublă de procesare faţă de ce există în prezent. Cifrele de trafic din ultimele două luni (260 de mii de pasageri) arată că terminalele existente nu mai pot face faţă fluxului de călători, extinderea infrastructurii fiind o necesitate stringentă. La finalul anului viitor vom avea un aeroport nou, dotat la standarde europene, care va aduce o nouă perspectivă şi va schimba faţa întregului oraş”, a declarat Romeo Vatră directorul Aeroportului Iaşi. 

FOTO: Iaşi Airport

aeroport

 Vă recomandăm să citiţi şi: 

Inacceptabilele propuneri care pot da foc Europei

Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite