Străbunicul-erou care-şi creşte nepoţica din pensie: povestea lui moş Gheorghe, ieşeanul care a sensibilizat România prin dragostea pentru o fetiţă abandonată
0Gheorghe Mardare, un bătrân de 76 de ani, îşi creşte singur strănepoata de nouă ani. Bărbatul se îngrijeşte de Gabriela încă de când copila avea două luni. Atunci, nepoata bătrânului - mama fetiţei – şi-a abandonat copilul în braţele bunicului şi a plecat în lume.
Povestea bătrânului din Podu Iloaiei care are grijă de strănepoata sa începe în urmă cu nouă ani, când Gheorghe Mardare a primit vizita nepoatei sale. Tânăra însă a venit la bunic ca să scape de fiica ei, Gabriela, şi să-şi poată reconstrui viaţa. De atunci, Gheorghe Mardare s-a îngrijit de copila abandonată în braţele sale atât de bine, încât Gabriela îi spune acum „tată”. Fetiţa a fost crescută, dusă la grădiniţă şi la şcoală de străbunicul său la care se află în plasament familial din 2007, potrivit unei hotărâri judecătoreşti.
„De la momentul în care a luat-o în plasament familial pe strănepoata sa, bătrânul se preocupă asiduu de îngrijirea şi educarea fetei, iar copilul are rezultate foarte bune la învăţătură. Bătrânul împreună cu strânepoata sa locuiesc într-o casă cu două camere, hol şi bucătărie, locuinţa având dotările necesare unui trai decent”, au arătat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
Potrivit acestora, Gabriela, elevă acum în clasa a IV-a, este născută în Franţa, în Lyon, şi are paternitate necunoscută. Conform anchetelor sociale făcute o dată la trei luni, în toţi anii în care fetiţa a fost crescută de străbunicul său, mama aflată în străinătate nu i-a dat copilei niciun semn de viaţă. Gheorghe Mardare îşi creşte strănepoata din pensia de 1.200 de lei, căreia i se adaugă alocaţia de stat a copilei, dar şi indemnizaţia acordată pentru îngrijirea fetei în plasament familial. Potrivit asistentului social din comună, ocazional bătrânul este ajutat cu treburile gospodăreşti de alte rude din localitate.
„Copilul este bine îngrijit în momentul de faţă şi nu s-a pus problema schimbării măsurii de protecţie. Noi realizăm aceste evaluări periodic pentru toţi copii aflaţi în plasament astfel încât să identificăm dacă rudele la care au fost încredinţate se pot ocupa în continuare de creşterea minorilor. În judeţ mai avem un caz oarecum similar la Popricani. Acolo o bunică are în plasament familial patru nepoţi lăsaţi de fiica ei”, a precizat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.