Piperea: Acţiunile Fondul Proprietatea sunt „bunuri confiscabile“ dacă au fost obţinute de la samsarii retrocedărilor
0Avocatul Gheorghe Piperea îi avertizează pe deţinătorii de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) că li s-ar putea confisca titlurile chiar dacă le-au cumpărat de bună credinţă, dacă se va dovedi că aceste deţineri au fost obţinute pe căi infracţionale. Mai mult, avocatul spune că şi dividendele obţinute de la FP în ultimii ani ar putea fi confiscabile.
"După 2005 a apărut un mecanism incoerent de despăgubire a foştilor proprietari prin ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor - n.n.), dar şi prin intermediul acţiunilor la Fondul Proprietatea“, a spus avocatul Gheorghe Piperea, în deschiderea conferinţei „Viitorul Pieţei de Capital“, organizată de Ziarul Bursa.
„O masivă fraudă din bani publici“
„Între anii 2005-2008 am spus şi argumentat că mecanismul de despăgubire imaginat de legea română nu este efectiv, nici cert şi nici coerent, ci e mai degrabă o loterie.
CEDO de la Strasbourg a confirmat aceste lucruri în august 2010, decizia-pilot contra României din speţa Anastasescu şi alţii.
În plus, am mai spus şi că respectivul mecanism nu va duce la despăgubiri pentru acei oameni furaţi de comunişti, ci la o masivă fraudă din bani publici, din care se vor fi îmbogăţit unii şi vor fi furaţi, din nou, cei furaţi deja de comunişti şi, alături de ei, noi toţi, cetăţenii plătitori de taxe şi impozite“, a spus Piperea.
Potrivit avocatului, „probele acestei realităţi deja uitate sunt nu numai enormele conflicte de interese în care s-au aflat, la timpul respectiv, aproape toţi şefii Fondului Proprietatea (care sunt acum acţionari semnificativi ai Fondului sau reprezentanţi pe România ai acţionarilor semnificativi), ci şi mult mai recentele dosare aflate pe rolul DNA, în care o serie de inculpaţi au recunoscut frauda şi au indicat şi mecanismele ei.
De altfel, au fost arestaţi mulţi samsari de dosare de «despăgubiri», dar anchetele DNA încă nu îi vizează pe toţi cei implicaţi“.
Mai mult de jumătate din acţiuni provin de la samsari
După un lung şi intens şir de cesiuni pe care Gheorghe Piperea le cataloghează drept penale, pachete masive de acţiuni FP s-au acumulat în câteva mâini.
"Cam 55% din acţiunile emise de Fondul Proprietatea sunt deţinute de câteva fonduri de hedging, care au cumpărat acţiunile de la samsarii de dosare de despăgubiri", estimează avocatul.
El a subliniat că este posibil ca deţinătorii actuali ai acelor pachete de acţiuni să nu aibă nicio implicaţie în faptele penale, „dar bunurile pe care le deţin provin din infracţiuni, fiind supuse confiscării, indiferent dacă deţinătorul este responsabil penal sau nu“.
"La fel şi dividendele încasate de la listare până în prezent. Dacă cineva le-a vândut produsul unei infracţiuni, atunci aceşti cumpărători, de bună sau rea-credinţă, nu au decât să se îndrepte contra vânzătorilor pentru despăgubiri", a conchis Gheorghe Piperea.
În asemenea condiţii, confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni şi a banilor obţinuţi din valorificarea acestor bunuri ar putea transforma statul român în acţionar semnificativ, dacă nu chiar majoritar al FP.
Bursa de Valori, „într-o stare de leşin“
"Bursa de Valori Bucureşti este într-o stare de leşin", a mai afirmat Piperea.
„În contextul creării pieţei unice de capital europene, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va avea o problemă în a convinge emitenţi precum SIF-urile şi Fondul Proprietatea să rămână la Bucureşti şi să nu se ducă la Londra sau Varşovia sau alte burse europene“.
"Adevărul este că BVB este într-o stare de leşin. Un organism aflat în această stare poate fi tratat cu vitamine, cu adrenalină sau poate să ajungă să facă şi chimioterapie", a completat avocatul.
De asemenea, „leşinul pieţei noastre de capital mai poate fi tratat şi cu medicamente penale“.
Gheorghe Piperea a mai spus că dacă vrem să avem o bursă lichidă, atunci avem nevoie ca FP să existe în continuare şi nu să fie lichidat, aşa cum doresc actualii acţionari.