Cum se apără arabii care au preparat spirtul ucigaş. Victimă, înainte de moarte: „Nu mai văd! Mă doare interiorul”

0
0
Cei doi arabi au fost arestaţi preventiv FOTO Adevărul
Cei doi arabi au fost arestaţi preventiv FOTO Adevărul

Ali Dawoud (65 de ani) şi Fuad Ahmmed (57 de ani) au recunoscut în instanţă că au contrafăcut alcoolul sanitar, conform unor surse juridice. Ei au încercat însă să minimalizeze acuzaţia de ucidere din culpă, apărându-se că lichidul nu era destinat ingerării.

Conform unor surse judiciare, în faţa judecătorilor, arabii ar fi prezentat chiar eticheta ce era pusă pe sticle şi în care scrie că lichidul este pentru uz extern. 


„Am formulat contestaţie, şi sper ca judecătorii de la Tribunalul Iaşi să dispună o măsură proporţională în cauză, prin raportare la situaţia inculpatului şi la cele reţinute în sarcina sa. Situaţia este impresionantă şi şocantă deoarece au decedat persoanele respective, însă a cest aspect nu ar trebui să influenţeze obiectivitatea magistraţilor“, a precizat Anca Drăgoi, avocata lui Faud. 

Arabii sunt acuzaţi de ucidere din culpă, înşelăciune şi falsificare de produse şi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile luni seară, 4 mai. 

Povestea victimelor 

Legătura dintre victime şi spirtul ucigaş a fost făcută la mijlocul lunii aprilie, în localitatea ieşeană Brăteşti, de unde provin patru victime. În acest sat, firma SC Dosife SRL deţine trei magazine, iar administratorul Leonte Letea a cumpărat pe 13 aprilie 60 de peturi de spirt de la Iaşi. Cele patru victime din Brăteşti, Grigore Ermalai, Ana Lulea, Varvara Onofrei şi Alexa Teofan, erau cunoscute în comunitate ca fiind consumatoare de băuturi alcoolice, în special alcool sanitar „Mona“. Uneori, victimele se adunau acasă la Onofrei şi consumau spirtul împreună, după ce îl treceau, în prealabil, prin pâine.

Prima victimă a fost Varvara Onofrei. Pe 15 aprilie, după ora 9.00, într-un interval de câteva minute, ea a discutat telefonic cu ambele fiice. În timpul discuţiilor, s-a plâns că o doare foarte tare burta. Una dintre fiice a mers la casa mamei sale abia câteva ore mai târziu şi a găsit-o moartă în pat. În casă se aflau trei peturi de „Sante Med“: două goale şi încă unul pe jumătate plin. Câteva ore mai târziu, doi locuitori din Brăteşti, Ioan Oprea şi Sidor Pavel, au găsit-o moartă în casă şi pe Ana Lulea. În casa ei s-au descoperit două peturi goale de „Sante Med“. Ştiind că şi Grigore Ermalai obişnuia să bea spirt, Ioan Oprea a fugit repede şi la casa acestuia. L-a găsit aproape inconştient. Oprea a sunat la 112, iar la casa victimei a ajuns o ambulanţă. Echipajul a considerat că e vorba de o beţie şi că Grigore nu trebuie dus la spital. A doua zi dimineaţă, acelaşi Oprea a mers din nou la casa lui Grigore Ermalai, pe care l-a găsit mort, în pat. În locuinţa bărbatului au fost găsite cinci peturi de spirt „Mona“ şi una „Sante Med“. Tot în Brăteşti locuia şi Alexa Teofan. Pe 23 aprilie, acesta a fost vizitat de o rudă mai îndepărtată, căreia i s-a plâns că nu mai vede, conform Ziarului de Iaşi. 

„Nu vă văd, dar văd camera. Mă doare în interior“, le-a spus Teofan rudei şi soţiei sale. Bătrânul a refuzat însă să fie dus la spital, pentru că nu avea asigurare medicală. Spre seară, bărbatul a murit. După ce a fost făcută legătura dintre decese şi anchetatorii au ajuns la Brăteşti, la magazinele din sat au mai fost găsite 11 din cele 60 de peturi de „Sante Med“. Nu tot spirtul ar fi fost vândut sătenilor, a susţinut patronul, care a declarat că o parte ar fi fost folosită la dezinfectarea magazinelor.

Alte două victime 

Pe 17 aprilie, după miezul nopţii, Ionela Savei, din satul Poiana, comuna Deleni, a murit într-o ambulanţă, la finalul a două zile de suferinţă. În acel interval a durut-o capul teribil şi nu a mai văzut, tot din cauza spirtului contrafăcut. Un alt deces a fost înregistrat pe 22 aprilie, la Hărmăneşti. În acea seară, Neculai Loghin a sunat la 112 şi a cerut ajutor pentru fratele său, Dumitru, care se simţea foarte rău. El a fost găsit mort de echipajul medical ce a ajuns la casa sa. Victima băuse aproximativ 100-150 de ml de spirt „Sante Med“, conform datelor din dosar, suficient cât să moară. În aceeaşi zi, Costel Cotonogu, din Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, a început şi el să acuze dureri atroce în zona pieptului şi a stomacului. Ieşeanul a fost găsit viu de echipajul medi cal chemat la casa sa, însă, a doua zi, a murit la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Cotonogu băuse o gură de spirt, 30 de ml. Lichidul avea însă o concentranţie de metanol de 451,21 g/l, potrivit analizelor de specialitate. În satul Andrieşeni, şi Adriana Cuzub era cunoscută de săteni ca fiind consumatoare de spirt. Ea a fost găsită moartă în curte, de Florin Cojocaru. Cumpărase spirtul de la magazinul I.F. Neamţu Gheorghe, din sat, care la rândul său îl cumpărase de la Iaşi. O altă victimă a fost Elena Savu, din comuna Sineşti, care a murit lângă concubinul ei, Valică Totoi, după ce a băut, de asemenea, din spirtul otrăvitor.

Pe lângă cele zece victime despre care se ştia de la început, autorităţile au mai obţinut confirmarea că au decedat de la metanol şi în cazul a altor două persoane din Plugari. Acestea au fost exhumate după ce a izbucnit scandalul. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite